• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени страници

Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени страници

/КРОСС/ Хакерска група удари сайтовете на президентството и редица други правителствени страници. Като причина от KillNet посочват "посегателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна".

Главният прокурор обяви: атаките идват от руския град Магнитогорск, а техен обект не е просто президентството, а българската държава.

Със случая се заеха от ДАНС и главна дирекция „Борба с организираната престъпност". От Министерството на електронното управление обявиха, че подобни атаки са ежедневие.

Началото на хакерската атака беше преди обед, когато сайтът на президентството се оказа недостъпен. Страницата беше възстановена, а за опита за пробива отговорност поеха руската група KillNet.

„Всички силови институции в България, внимавайте! За предателство към Русия! Заради вашата поддръжка към украинската диктатура и развитието на нацизма с помощта на вашите оръжия вие влизате в нашия списък с врагове", написаха от групата.

От президентството информираха, че става въпрос на масирана DDоS атака, свързана със забавяне или ограничаване на достъпа до сайта. Самосезира се и Софийска градска прокуратура, която възложи проверка на ДАНС и ГДБОП. А главният прокурор видя в действията на хакерите атака срещу държавата.

„Тук не е подложена на хакерска атака институцията "президентство" и сайта на президентството. Обект на атака е българската държава и то българската държава като част от европейското семейство. Защото обект на тези хакерски атаки са множество министерства", коментира Гешев.

Вече е ясно, че атаката е дошла от руския град Магнитогорск.

„Дали е едно лице хакер, дали е държавна структура или ведомство, или някой си играе, което не е реалистично, това ще установим в хода на разследването. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, откъдето се прави опит за дестабилизиране на нашата държава", каза Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор.

От Министерството на електронното управление обясниха, че екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака.

Подобна масирана атака имаше по време на местния вот през есента на 2015 г. Тогава сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев отчете напредъка на службите през тези години.

„Ние постоянно се подобряваме в тази област. В МВР и ГДБОП има структури, които се борят с такива хакери", коментира бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди дни сайтовете на 15 летища в САЩ спряха работа, а за извършители се обявиха отново KillNet.

Всички сайтове вече работят нормално.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дефинирайте държава, понеже ако държава са политиците и администрацията, то тази държава не е моята държава. Всичко, което се случва е в противоречие с разума, справедливостта и единствено в интерес на чужди страни. И когато обявяваш някого за враг, то и той те възприема като такъв, с всички последици.

16.10.2022 09:26:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.