• 17 Май 2021 |
 •  USD / BGN 1.6107
 •  GBP / BGN 2.2686
 •  CHF / BGN 1.7862
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

Светла сряда. Св. цар Борис-Михаил. Св. Атанасий Велики

Светла сряда. Св. цар Борис-Михаил. Св. Атанасий Велики

/КРОСС/ Св. равноапостолен цар Борис-Михаил Цар Борис покръстил българите през 865 г. За целта той преговарял с папа Николай, но избрал да приеме християнството от цариградския патриарх. Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис приел кръщението, покръстило се и неговото семейство, а след тях болярите и целия народ. Борис приел името на Византийския император - Михаил. След смъртта на братята Кирил и Методий учениците им били добре приети в България. Те помогнали за развитието на религиозно-просветната и книжовна дейност. През 889 г. цар Борис оставил властта в ръцете на по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Болярите подтикнали новия владетел да се върне към езичеството. Когато узнал за това, Борис се върнал в столицата Плиска, свалил Владимир и на негово място поставил малкия си син Симеон. След това се завърнал в манастира, където останал монах до края на живота си през 906 г. Бил наречен равноапостолен светец заради покръстването на българите.

Св. Атанасий Велики Св. Атанасий се родил през 295 г. в столицата на Египет Александрия. Той получил добро образование. Бил много усърден, особено в изучаването на Светото писание. Един ден Александрийският архиепископ св. Александър наблюдавал през прозореца играта на няколко момчета. Те избрали Атанасий за епископ и му водели свои връстници-езичницим които да бъдат кръстени. Удивен от гледката, Александър повикал децата про себе си и ги помолил да му разкажат подробно за играта си. Разбрал, че извършеното от момчетата кръщение отговаря на Църковния указ и го признал за валидно. После той посъветвал родителите на Атанасий да готвят сина си за църковно служение. Момчето завършило образованието си и после станало дякон и секретар на Александрийския архиепископ. По това време в Египет се появила ереста на свещеника Арий. Учението се разпространявало много бързо. Александър с помощта на Атанасий се опитал да върне Арий към православната вяра, но безуспешно. Благодарение на тях еретикът бил осъден от Никейския събор през 325 г. Една година по-късно Атанасий бил избран за Александрийски архиепископ. Скоро обаче враговете му успели да го обвинят в користолюбие и насилие над клириците-ариани. На свикания в Трир събор той бил осъден. Решен да се защити, мъжът се обърнал направо към император Константин Велики. След като чул неговият разказ, владетелят свикал отново събора и делото било преразгледано. Но противниците му измислили нови обвинения. Императорът разбрал, че няма да се справи с тях и за да избегне бунт, изпратил Атанасий на заточние в Галия, където останал 2 години. След смъртта на Константин епископът бил върнат на длъжността му. Неговите врагове успели да го обвинят успешно редица пъти. Така от 47 години като епископ Атанасий прекарал 15 в изгнание. Атанасий починал в Александрия на 76-годишна възраст.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

бизнес пътувания https://travel.insight-events.bg/

05.05.2021 09:50:55

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.