• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Атанасова: Досега президентът е разпускал парламента седмица след връщането на мандата

Атанасова: Досега президентът е разпускал парламента седмица след връщането на мандата

/КРОСС/ Традицията досега е била не по-късно от седмица след връщането на последния мандат президентът да разпусне парламента, коментира Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС в кулоарите на Народното събрание (НС).

Смятам, че и Конституцията е съвсем ясна, добави тя. Вярно е, посочи Атанасова, че няма срок, в който президентът да разпусне НС и да издаде указ, с който да назначи служебното правителство, но според традицията, практиката досега, не повече от седмица след връщането на третия, последен мандат следва държавният глава да издаде този указ и парламентът да бъде разпуснат. Предполагам, че решението му ще бъде съобразено с всичко това включително и с организационните въпроси, които обсъдихме днес, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според Атанасова това са последните работни дни и другата седмица ще е последната на 48-то НС.

Затова като приоритет от парламентарната група си поставят част от законите, които са основата на започващата съдебна всеобхватна реформа, борбата с корупцията и защита на гражданите, подаващи сигнали. Важни за ГЕРБ са също законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Движат се и законопроектите за еврозоната, смятам, че тази и другата седмица, зависи от указа на президента, ще свършим достатъчно работа, така че да гарантираме, че средствата от ПВУ не са застрашени, както и, че е ясна посоката по отношение на правосъдната реформа и антикорупцията, изтъкна депутатът.

ПГ на ГЕРБ-СДС държи също законопроектът, свързан с механизма за разследване на главния прокурор, да бъде в пленарната зала до края на това Народно събрание.

Във връзка с предложението на президента на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски на български евродепутат и на няколко други лица от България да бъде забранен достъпът до територията на РСМ, Атанасова смята, че подобни политически изказвания, и то от най-висока трибуна, са неуместни и биха влошили допълнително и без това сложните двустранни отношения.

Бих казала, че въпреки, че Народното събрание на практика отвори пътя на Северна Македония към европейско членство, ние много държим те да следват всички критерии, заложени в решението, зачитането на човешките права, категоричен е председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Само преди няколко дни наш сънародник беше пребит жестоко и ние ще държим да получим отговори след всеобхватно и пълно разследване в Северна Македония, допълни политикът. Това е и една тема, която вероятно ще влезе в дневния ред на парламента - да бъде изслушан министърът на външните работи, посочи тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И тая патка почна да дава акъл на президента. Никой не трябва да е по-умен от неговия лидер.

24.01.2023 20:42:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.