• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Три нови медикамента за тежък атопичен дерматит са вече налични в България

Три нови медикамента за тежък атопичен дерматит са вече налични в България
Петнадесета Конференция по дерматоалергология на Българското дерматологично дружество се състоя от 5 до 7 април 2024 г. в Пловдив

/КРОСС/ На форума присъстваха над 200 лекари от цялата страна. Основна тема беше „Скритите аспекти в дерматоалергологията и имуномедиираните заболявания". Водещи специалисти обсъждаха с колегите си новите диагностични и терапевтични стратегии в областта на имуно-медиираните заболявания и дерматоалергологията. Бяха разгледани нежеланите лекарствени реакции към новите лекарства, които изискват също и нови знания и умения за овладяването им. Друга важна тема бяха предизвикателствата на „инкогнито" дерматозите, алергените в храните и психосоматичните аспекти при кожните заболявания. В рамките на конференцията се проведоха и практически курсове предназначени, както за начинаещи, така и за опитни дерматолози, които искат да усъвършенстват своите умения.

Специално внимание медиците отделиха на заболяването атопичен дерматит. Специалистите от различните центрове в страната запознаха колегите си с най-интересните клинични случаи за последната година, споделиха методите на лечение, които са приложили и резултатите от тях.

Доц. Гриша Матеев - председател на Българско дерматологично дружество даде висока оценка на форума: „Изключително доволен съм, че традиционната конференция прерасна от среща на дерматолози в конференция по дерматоалергология. Направихме съвместни заседания с дерматолозите, които се занимават с алергология и алерголози, които се занимават с чиста медицина. Това е много важна стъпка, защото имаме много допирни точки, имаме общи заболявания, има нови лекарства, така че ще има и много какво да си кажем и обсъждаме в бъдеще. Със споделянето на опита си можем да постигнем много по-бързи и добри резултати при лечението на нашите пациенти. Още повече, че на вратата чукат три нови медикамента за тежък атопичен дерматит. Единият от тях вече е в мрежата, до седмици очакваме и другите два. Това означава нов избор и за лекарите, и за пациентите, което ще подобри качеството на живот на болните хора", изрази задоволството си от форума доц. Матеев.

Доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българско дерматологично дружество подчерта важността на темата на тазгодишната конференция: „Скритите аспекти са в новите терапевтични възможности. Поради влизането на новите медикаменти в терапията започва да се работи още повече в областта на етиологията и патогенезата на имунно- медиираните заболявания. Например едно дете с атопичен дерматит е добре да се захрани между 4-я и 6-я месец, за да се направи превенция на хранителни алергии вбъдеще. Факт е, че трябва да се използват емолиентите непрекъснато, за да може да се укрепи кожната бариера. Друг факт е, че при уртикарията дори не са нужни толкова много изследвания, а е необходима добра терапевтична стратегия. Това е само една малка част от научно практическите достижения в дерматоалергологията, които разисквахме на конференцията".

Освен научна конференция форумът беше също обучение на млади дерматолози и форма на контакт между поколенията. На него се проведоха се и курсове за млади специалисти по дерматоалергологично тестуване и по приложението на новите лекарствени форми за атопичен дерматит.

Участници в конференцията бяха и представители на Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания - АПАЗ като част от информационната кампания „Отново в кожата си".

„Поводът, по който сме поканени информационната кампания за атопичен дерматит „Отново в кожата си"., в която си партнираме с Българското дерматологично дружество. Започнахме кампанията преди една година и за това време постигнахме целта си да се заговори за това заболяване и проблемите на пациентите, страдащи от него. Помогнахме на много хора да научат, че вече има ново лечение за тежкия атопичен дерматит", каза председателят на организацията Анета Драганова.

Информационната кампания, посветена на хората с тежък атопичен дерматит „Отново в кожата си" подкрепиха всички участници на Конференцията с обща снимка и последваща дискусия, посветена на живота и новостите в лечението на това сериозно дерматологично заболяване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.