• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Васил Велев :Всички работодателски организации подкрепят исканията на БФИЕК

Васил Велев :Всички работодателски организации подкрепят исканията на БФИЕК

/КРОСС/ Още март бяхме предупредили, че може да се стигне до такава ситуация с газа, още тогава искахме да се създаде кризисен щаб или работна група с представители на потребителите, за да се изработят сценарии за действие. Освен ценовите равнища, които ни притесняват много и ни поставят в много неконкурентна позиция, има тревога и за това дали ще има прекъснати оставки. Това каза Ивайло Найденов - изпълнителен директор на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Асоциацията представлява 28 предприятия, които съставят около 56% от промишлената консумация на природен газ в България. Тези предприятия не могат да работят с друг енергоизточник освен природния газ, подчерта Найденов. В повечето случаи технологично е невъзможно да природният газ да се замени, а в други ще са необходими години, за да стане това. Това са големи металургични, стъкларски, химически и фармацевтични предприятия.

Количествата за август и септември не са гарантирани, посочи Найденов. „Самият факт, че липсва прогнозна цена за август, ни кара да заключим, че „Булгаргаз" не знае какъв ще му бъде миксът за снабдяването, т.е. притесняваме се, че не са договорени целите количества", посочи Найденов.

Разликата между цената за април и за юли е от порядъка на 44 лева. „На база на усреднената консумация в България допълнителният разход за всички ни само за месец юли възлиза на между 90 и 130 милиона лева отгоре в зависимост от това колко се пълни хранилището в Чирен. Имайки предвид, че то се пълни с газ на завишени цени, това ни гарантира високи цени и през зимата", коментира той.

Предприятията и в момента са на ръба на оцеляването, а компенсации няма, подчерта Найденов.

Всички работодателски организации подкрепят исканията на БФИЕК, заяви Васил Велев - председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България. Ситуацията по думите му е много тревожна, тъй като 20% от предприятията ще останат без газ още през август месец. „Не е известно нашият план какво гласи, кои предприятия ще бъдат изключени. За месец август хем няма количества към този момент по наша информация за всички, хем не знаем каква е цената, но по косвените сметки, които правим, правим извод, че цената за месец август при благоприятно стечение на обстоятелствата ще бъде от порядъка на 220, при неблагоприятно - 280 лева", заяви той.

Единствените сигурни доставки са на азерски газ, но количествата се равняват едва на 1/3 от необходимото. „Ще получаваме по-малко газ, отколкото консумира само „Топлофикация София" през зимните месеци - само за нея не стига азерският газ"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.