• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Инспектори по труда искат да влизат в домовете на работещите вкъщи

Инспектори по труда искат да влизат в домовете на работещите вкъщи

/КРОСС/ Главната инспекция по труда (ГИТ) иска работещите от домовете си да осигурят достъп на служителите ѝ до своите жилища, за да може да бъде осъществен контрол за недеклариран труд.

Това заяви пред БНР назначената в петък за изп.-директор на ГИТ Елена Аврамова. Тя се закани, че ще бъде засилен контролът за недеклариран труд, като специално ще се проверяват работодатели, за които през миналата година е установено повече от веднъж да наемат хора без трудови договори.

Аврамова изтъкна, че дистанционната работа в условията на пандемия е ново специфично обществено отношение. Според нея това налага работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите си, а пък самите работещи от къщи служители да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

По време на кампанията ще се използва и новоразработеният от ГИТ иновативен начин на инспектиране - чрез въпросници за самоконтрол, които ще се разпратят до бизнеса:

"Това е принципа на превенцията. Чрез него те (работодателите) ще могат да установят доколко прилагат трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в съответствие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде извършен контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и на всяка цена санкция", каза Аврамова.

Според нея статистиката отчита в последните месеци лек ръст на жалбите и запитванията от дистанционно работещите.

"Проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома, дори и съответствието по отношение на риска от електрически ток - посочи Аврамова. - Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан (в дома) и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока".

Аврамова каза също така, че традиционно засилени проверки за нерегламентиран труд ще има в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз пък искам да влезна в домовете на инспекторите по труда, да видя дали стандарта им на живот отговаря на доходите им.... щото тези паразити освен да рекетират хората друго не правят.

17.01.2022 14:45:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.