• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Американската марионетка AUKUS мечтае да скара целия свят с Китай

Американската марионетка AUKUS мечтае да скара целия свят с Китай

Тройният съюз преследва една-единствена цел

/КРОСС/ Време е политолозите заедно с названието НАТО да разучават и новата неблагозвучна абревиатура AUKUS. Това е военно-политически съюз, който създадоха САЩ, Великобритания и Австралия, за да противодействат на Китай.

Това, че новият „Троен съюз" е създаден именно, за да противодейства на Поднебесната империя, никой от западните политици не го крие. Нещо повече, начело е новият американски президент Джо Байдън, който веднага обяви борбата срещу Китай за основа на външната си политика. Макар, че сляпото желание за разгръщане на нова Студена война на планетата може да изиграе лоша шега на Вашингтон.

Байдън сипе ултиматуми

Джо Байдън обяви създаването на AUKUS на виртуална конференция с премиерите на Австралия Скот Морисън и Великобритания Борис Джонсън. Според Байдън новият военно-политически съюз има за цел укрепване на стабилността в азиатско-тихоокеанския регион.

Създаването на AUKUS беше обявено малко след като Байдън проведе разговори с китайския президент Си Дзинпин и всъщност му постави ултиматум: американският президент обяви, че подходът му ще бъде коренно различен от този на неговия предшественик Доналд Тръмп и на първо място Байдън възнамерява да работи по -тясно със своите съюзници, за да се противопоставят на китайската експанзия.

Министърът на отбраната Лойд Остин нареди на Пентагона да промени американската отбранителна политика, като се съсредоточи върху противодействието на китайската военна мощ.

Формирането на антикитайското трио се случи, след като САЩ и Великобритания прекратиха 20-годишното си военно участие в Афганистан: Байдън вече беше казал, че изтеглянето на съюзническите сили от Централна Азия ще позволи на американците да се съсредоточат върху „новите" заплахи. Тук естествено недвусмислено се разбира, че става въпрос за Китай и Русия.

САЩ и Великобритания обещаха да окажат военна помощ на Австралия за придобиването й на атомни подводници, което ще позволи на ВМС на Австралия да се противопоставят на китайските атомни подводници в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Страните от AUKUS също планират да задълбочат обмена на военни технологии, включително в областта на кибернетиката и изкуствения интелект. В същото време трите държави, заедно с Канада и Нова Зеландия, вече споделят разузнавателни данни чрез Алианса „Пет очи".

Генералите чакат своите милиарди. И кой попита гражданите ?!

Агресивните заявления на САЩ и техните съюзници, естествено предизвикаха крайно негативна реакция в Китай. Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин на срещата на върха на ШОС в Душанбе призова „да се противопоставят решително на външните сили, които ще се намесват [в] страните от нашия регион под всякакъв предлог, и да държим твърдо бъдещето на развитието и напредъка на нашите страни в собствените си ръце . "

Китайските експерти, в това число на страниците на едно от основните държавни издания Global Times, активно обсъждат позицията на Австралия. Страната, която досега държеше на неутралитета, доброволно се съгласи да изиграе ролята на „жертвена пешка" и даже пушечно месо в американските военни игри.

Между другото, това много напомня ситуацията в Норвегия, която е неутрална от много години. Но наскоро норвежките генерали се хвърлиха в обятията на американците, позволявайки разполагането на ядрени подводници и стратегически бомбардировачи в Норвегия.

Естествено, това предизвика възмущение сред местното население, което през трите десетилетия след края на Студената война забрави какво значи опасността да живееш до ядрени военни съоръжения.

Сега за тази роля доброволно претендира и Австралия, на която заради нейната сговорчивост в алианса против Китай, западните съперници обещаха нови подводници - свръх тихи и с увеличен обхват. Обещават, че това ще позволи на Австралия да играе по-активна роля в Азиатско-тихоокеанския регион, заедно с други участници в Четиристранния диалог за сигурност (САЩ, Индия и Япония).

Политиците и генералите естествено са „за". А населението?

„Удар в гърба" Франция няма да прости

Конфронтацията с Китай е крайно неизгодна за Австралия, за която Поднебесната империя е един от големите делови партньори. При това Австралия няма нищо против да се простреля сама в крака, видимо, очакваща поощрение от страна на американците: например, официална Канбера беше един от участниците в независимото международно разследване за произхода на коронавируса.

Очевидно е, че изпълнението на всички обещания на AUKUS ще отнеме много години. Освен това Австралия, заради създаването на новия алианс, вече се скара с още един свой стратегически партньор - Франция. За първи път в историята Париж отзова своите посланици не само от Австралия, но и от САЩ.

Работата е там, че австралийската страна, набързо обявявайки създаването на AUKUS, едностранно прекрати военния договор с френската компания Naval Group. Именно французите трябваше да строят нискоскоростни подводници за австралийците. Освен това договорът е подписан още през 2016 г. и оттогава нито една от двете страни не го е оспорила.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан категорично нарече американския демарш „удар с нож в гърба". Австралия избра да не реагира по никакъв начин, като продължава да хвърля вината върху Китай: те казват, че не остава нищо друго, освен да изградят своя военен потенциал. Сякаш австралийците наистина са застрашени. Или просто всеки в 21 -ви век иска да подрънка с оръжията си ?!

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ха ха, имаше един мушмул дака рИва за НАТО, ха сега този да рИве дека не сме в АУКУС !То се е видело на къде е тръгнало и НАТО-то.Писъл съм го и пак го пиша-НЯМА, НЯМАААААА съюз в който сме ние и да не се е разпаднал НЯМА такъв ! Разпадали сме и империи, на ред са и НАТО и ЕС, вземайте пуканките и гледайте шоу !!!!!

23.09.2021 06:42:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.