• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

В Австралия откриха нов вид динозавър, един от най-големите в света

В Австралия откриха нов вид динозавър, един от най-големите в света

/КРОСС/ Учени потвърдиха, че е открит нов вид динозавър в Австралия, един от най-големите, намирани досега, повече от десетилетие, след като фермери случайно се натъкнаха на останки от древното животно, съобщиха Ройтерс и АФП.

Завроподът, който се хранел с растения, е живял в периода креда преди 92 млн.-96 млн. години, когато Австралия е била свързана с Антарктида, твърдят австралийски учени в изследването си, публикувано в списанието за природни науки "Peerj".

Според палеонтолози динозавърът е достигал на височина между пет метра и шест и половина метра, бил дълъг -25-30 метра, тоест имал дължината на баскетболно игрище и бил висок, колкото двуетажна сграда.

Това означава, че ноовоткритият вид е бил най-големият динозавър, чиито фосили са откривани в Австралия и е сред петте най-големи в света, редом с титанозаврите, открити досега в Южна Америка.

"Находки като тази са само върхът на айсберга", каза палеонтологът Скот Хокнъл, куратор в музея на Куинсланд.

Палеонтолозите са нарекли новооткрития вид завропод "австралотитан кооперенсис", като в названието е включено името на реката в Куинсланд, край която са открити останките от динозавъра през 2006 г.

Потвърждението на новооткрития вид бележи края на 17-годишен процес, започнал с изкопаване и сравняване на костите с вече открити фосили. Костите на динозаврите са огромни, тежки и крехки и се съхраняват в музеи в цял свят, което затруднява изследванията им. Екип от Природонаучния музей в Ероманга и от музея в Куинсланд за пръв път използвал дигитална технология за триизмерно сканиране на всяка от намерените кости.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.