• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Напрежение и обстрел на границата между Армения и Азербайджан

Напрежение и обстрел на границата между Армения и Азербайджан

/КРОСС/  Обстановката на границата между двете страни остава напрегната, съобщиха от азербайджанското министерство на отбраната, цитирани от руските медии.

"Точният огън на нашите части в нощните боеве с помощта на артилерия, минохвъргачки и танкове унищожи опорен пункт, артилерийски установки, автомобилна техника и жива сила на противника", уточнил източникът от азербайджанското военно ведомство.

Той допълни, че в сражението е загинал старши лейтенант Махмудов Рашад Рашидоглу."В момента оперативните условия се намират под контрола на нашите войски, предприемат се решителни мерки срещу противника. Вражеската страна крие информация за загубите", добавиха от военното министерство на Азербайджан.

По-рано в Ереван заявиха, че Азербайджан е възобновил обстрела на арменски позиции тази сутрин. Военният министър на Армения е наредил на личния състав да бъде сдържан.

Между Ереван и Баку съществува конфликт за статута на областта Нагорни Карабах, която през февруари 1988 г. обяви излизането си от състава на Азербайджанската съветска република.

Азербайджан загуби контрол над автономния регион и седем прилежащи към него района по време на въоръжената конфронтация с Армения в периода 1992-1994 г. Преговорите за мирно уреждане на конфликта се водят от 1992 г. в рамките на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели - Русия, САЩ и Франция.

Ново изостряне на напрежението започна вчера на границата на Товузския район в Азербайджан с областта Тавуш в Армения. Азербайджанското министерство на отбраната уточни, че е имало обстрел на позициите му от арменските военни. Според Баку трима азербайджански войници са загинали вчера, арменците също са претърпели загуби.

В същото време от Министерството на отбраната на Армения заявиха, че азербайджанските военни са се опитали с подкрепата на артилерия да превземат арменски опорен пунктт. Според Ереван Азербайджан е претърпял загуби, а Армения - не.

Арменският премиер Никол Пашинян настоя по време на заседание на правителството, че азербайджанските "провокации няма да останат без отговор".

Арменският министър на отбраната Давид Тоноян предупреди, че Ереван "ще отговори на действията на Азербайджан, включително чрез заемане на изгодни позиции" на тяхна територия.

Той каза, че арменските сили "не обстрелват цивилни цели в Азербайджан и удрят само инженерна инфраструктура и технически съоръжения на азербайджанските въоръжени сили".

Външният министър на Армения Зохраб Мнацаканян е обсъдил кризата по телефона с ръководителя на Организацията на Договора за колективна безопасност (ОДКБ), оглавяван от Русия военен блок.

Имайки предвид военния съюз, от канцеларията на азербайджанския президент Илхам Алиев заявиха вчера, че "военната авантюра" на Армения има за цел да привлече ОДКБ в сраженията.

Министерството на външните работи на Турция излезе с декларация, подкрепяща тюркоезичния си съюзник Баку.

"Турция ще продължи с целия си капацитет да подкрепя Азербайджан в борбата му да защитава своята териториална цялост", подчертаха от турското външно ведомство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

14.07.2020 10:57:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.