• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Арменците гласуват днес на предсрочни парламентарни избор

Арменците гласуват днес на предсрочни парламентарни избор

/КРОСС/ В Армения днес се произвеждат предсрочни парламентарни избори, насрочени от правителството в опит да сложи край на политическата криза в страната след 6-седмичния въоръжен конфликт с Азербайджан.

След примирието премиерът Никол Пашинян бе подложен на натиск да подаде оставка заради условията на споразумението за прекратяване на огъня с Азербайджан. Съгласно споразумението, сключено с посредничеството на Русия, Азербайджан си върна контрола над територии, изгубени по време на войната в началото 90-те години на миналия век. Пашинян признаваше, че споразумението е катастрофа, но настояваше, че е бил принуден да го подпише, за да предотврати още по-големи човешки загуби.

Вотът днес се очертава оспорван. Според социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" 24,1 процента от избирателите са готови да гласуват за блока на Роберт Кочарян "Алианс Армения", а 23,8 процента - за партията на Пашинян "Граждански договор". Който получи мнозинство в парламента ще избере бъдещия премиер, номиниран от президента на страната.

Армения, на чиято територия има руска военна база, е близък съюзник на Москва, но Пашинян, дошъл на власт след протести срещу корупцията през 2018 г., има по-хладни отношения с Кремъл в сравнение с предшествениците си. "Пожелаваме успешни избори на близкия ни съюзник и партньор", каза в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Турция, също ще наблюдава внимателно изборите в Армения, предадоха световните агенции.

Основният съперник на Пашинян - Роберт Кочарян. Той беше президент на Армения от 1998 г. до 2008 г. и бе обвинен в превишаване на правомощията си, когато през март 2008 г. въведе извънредно положение след спорни избори. Най-малко 10 души бяха убити в последвалите сблъсъци между протестиращи и полицията.

В неотдавнашно интервю за руската телевизия "Раша тудей" Кочарян обвини арменското ръководство в бездействие по време на миналогодишния конфликт с Азербайджан и обеща да започне преговори, ако дойде на власт, припомни Ройтерс.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.