• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Мирът в непосредствена близост до Европейския съюз отново нарушен

Мирът в непосредствена близост до Европейския съюз отново нарушен

/КРОСС/ В началото на август тази година между Армения и Азербайджан отново имаше кратки, но кървави сблъсъци в Карабахския регион на Азербайджан.

Министерството на отбраната в Баку съобщи, че азербайджанската армия е осуетила опит на незаконни арменски отряди да превземат възвишение в Лачинския район на Азербайджан, където временно е разположен миротворческият контингент на Руската федерация. В резултат на военната провокация, извършена от арменските въоръжени сили, е убит азербайджански военнослужещ. Проведената ответна операция „Възмездие" от страна на въоръжените сили на Азербайджан, е в отговор на засилващите се военни провокации и нарушаването на прекратяването на огъня от страна на незаконните арменски въоръжени формирования на територията на Азербайджан.

Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че „цялата отговорност за разразилия се на азербайджанска територия инцидент, принадлежи на политическото и военно ръководство на Армения, която все още не е изтеглила незаконните си въоръжени отряди от териториите на съседна държава". Азербайджан е категоричен, че тези провокации от страна на Армения представляват грубо нарушение на тристранните споразумения, подписани от ръководителите на Азербайджан, Армения и Русия, както и на споразуменията осъществени с посредничеството на председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

Същия ден министърът на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов обсъди тези събития със специалния представител на Европейския съюз за Южен Кавказ, Тойво Клаар, по телефона. Азербайджанският външен министър подчерта, че операцията, проведена от азербайджанските сили в отговор на арменските провокации, се е състояла върху суверенните територии на Азербайджан, като добави, че основната причина за напрежението в региона е нежеланието на арменската страна да изтегли своите въоръжени сили и незаконни въоръжени отряди от азербайджанските територии, както е постановено от тристранното споразумение от 10 ноември 2020 г. Според подписаното споразумение Армения се съгласи да върне на Азербайджан окупираните области Агдам, Калбаджар и Лачин. Документът регламентира и разполагането на руски миротворци в района паралелно с изтеглянето на арменските въоръжени сили от азербайджанските територии.

Азербайджан и Армения са съседни страни на ЕС и имат партньорски връзки с него чрез програмата за Източно партньорство. Като стратегически енергиен партньор на ЕС, Азербайджан има важен принос към енергийната сигурност на Европа. Първите търговски доставки на газ от Азербайджан за Европа, а също и за България, бяха направени на 31 декември 2020 г. в полза на целите за диверсификация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.