• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Изложба и лекция на посланика на Азербайджан в България

Изложба и лекция на посланика на Азербайджан в България

Във връзка с 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Азербайджан и България

/КРОСС/ България е една от първите държави, която признава независимостта на Република Азербайджан. На 5 юни преди 30 години между две приятелски държави Азербайджан и България се установяват дипломатически отношения, които успешно се развиват и в момента.

По този повод на 27 май Факултетът по класически и нови филологии и Центърът за азербайджански език и култура с подкрепа на Посолство на Република Азербайджан в Република България откриват изложба, посветена на тази кръгла дата в двустранните отношения между нашите държави.

В събитието участваха посланик на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, заместник-декан доц. Йоана Сиракова, както и други гости.

Директор на Центъра София Шигаева-Митреска отвори събитието с приветствени думи, като подчерта основните моменти на развитието на двустранните отношения и каза, че на изложбата са представени снимки от основните посещения на високо ниво на държавните глави, както и други представители на българското ръководство.
Посланикът на Азербайджан г-н Хюсейн Хюсейнов благодари на университета, факултета и центъра за организирането на това събитие и отбеляза, че връзките между Азербайджан и България не се ограничават с тези 30 години, а наброяват повече от 100 години.

Той също подчерта, че между страните се развиват активни отношения в областта на политика, икономика, енергетика и други области. Той спомена и за отношенията в областта на хуманитаристиката, като отбеляза и ролята на Софийския университет в развитието на тези отношения.
Заместник-ректорът проф. Васил Маринов запозна гостите накратко с историята на двустранните отношения, като отбеляза, че сред много други езици, които се изучават в Софийския университет, азербайджанският е един от забележителните и се изучава в специалност "Тюркология".
Заместник-деканът доц. Йоана Сиракова отбеляза важната роля на съществуването на Центъра за азербайджански език и култура във ФКНФ, който дава възможност не само за изучаване на азербайджанския език, но и за приобщаване на българската младеж към история, литература, култура и традиции на азербайджански народ.

След откриването на изложбата последва лекцияата на Посланика на Азербайджан в България, на която той разказа за пътя на Азербайджан от древните времена, за Кавказка Албания, чийто наследник е Азербайджан, за ханствата на територията на Азербайджан, включително за Карабахското ханство, както и за Азербайджанската демократична република, първата светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят, за съвременния Азербайджан и двете Карабахски войни, а също така той отдели голямо внимание на двустранните отношения между Азербайджан и България, като засегна един от важните в момента за България въпроси - въпрос за енергийните проекти.

След лекцията последваха въпроси на студенти и преподаватели.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.