• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Изявление на омбудсмана на Република Азербайджан: Ден на геноцид над азербайджанците

Изявление на омбудсмана на Република Азербайджан: Ден на геноцид над азербайджанците

/КРОСС/ Неведнъж в историята арменските националисти, живели с мечтата за създаването на „Велика Армения“, са провеждали целенасочена политика на геноцид, етническо прочистване и депортиране на азербайджанци. Вследствие на това, нацията ни претърпява тежки лишения и трагедии. Най-ужасяващата изява на тази политика е актът на геноцид, започнал през март 1918 г., съобщават от пресцентъра на Посолството на Азербайджан.

В резултат на този геноцид, заради своята етническа и религиозна принадлежност,  са убити десетки хиляди цивилни граждани в Баку и други градове на Бакинска губерния, както и в провинциите Шамахи, Губа, Карабах, Зангазур, Нахчиван, Ленкоран и други райони на Азербайджан. Унищожени са и множество селища, паметници на културата, джамии и други места за поклонение, както и гробища. 110 села в Шамахи, 167 села в Губа, повече от 150 села в Карабах, 115 села в Зангазур и 98 села в Карс са били разрушени и опожарени, а жителите им избити.

В периода между март и юли 1918 г., вследствие на кървавите престъпления, извършени от арменски въоръжени групи в градовете и районите на Баку, Шамахи, Губа, Муган, Лънкаран и Гьойчай, са били убити над 50 000 азербайджанци, сред които жени, деца и възрастни хора. Освен това са унищожени и 199 села в и около историческата азербайджанска територия - град Ираван, където са убити 132 000 азербайджанци. 

Въпреки че от този геноцид е изминал повече от век, тези кървави събития не са забравени и са оставили неизлечими следи в кръвната памет на нашия народ. Президентският указ „За геноцида на азербайджанците“, подписан на 26 март 1998 г. от водача на нацията Гейдар Алиев, беше важна стъпка в разкриването на историческата истина. Вследствие на това беше направена политическа оценка на тези потресаващи събития и 31 март беше обявен за „Ден на геноцид над азербайджанците“.

Проведеното разследване разкри факти за масовите убийства, извършени от арменците по време на събитията от 1918 г. - множество човешки кости и други веществени доказателства. С указ на президента на Република Азербайджан г-н Илхам Алиев в град Губа е създаден „Мемориален комплекс на геноцида”, за да могат тези истини да достигнат до световната общност и да бъдат възпоменати жертвите на геноцида. Хиляди хора посещават комплекса всяка година, за да почетат паметта на нашите убити сънародници.

Според международното право геноцидът се счита за най-тежкото престъпление срещу мира и човечеството. За съжаление, въпреки че има достатъчно доказателства за извършения от арменците геноцид срещу азербайджанци, няма адекватна реакция относно тези престъпления срещу човечеството, като по отношение на Азербайджан се прилага двоен стандарт. В тази връзка, приетата от Европейския парламент резолюция от 10 март 2022 г., относно предполагаемото унищожаване на арменското културно наследство в Карабах, за пореден път демонстрира двойни стандарти и пристрастна политика срещу нашата страна. През последните 30 години на окупация Армения, която е извършила множество престъпления срещу цивилното население, целенасочено и систематично унищожава всички азербайджански исторически, културни и религиозни паметници, както и археологически обекти, библиотеки, музеи, артефакти, редки ръкописи и гробища. Въпреки многократните призиви от азербайджанска страна през тези години, съответните международни организации не стартираха мисия за установяване на фактите, която да разследва тези въпроси на място.

Неуспехът да се реагира на етническото прочистване и геноцида срещу азербайджанския народ, извършван от страна на Армения в продължение на много години, както и вандалските актове срещу нашето културно наследство, е ясен пример за дискриминация и безразличие към държавите и противоречи на принципите на международното хуманитарно право.

Международните организации трябва да имат предвид, че за разлика от моноетническа Армения, Азербайджан, като държава, която следва принципите на толерантност и ценностите на мултикултурализма, предприема всички необходими стъпки за гарантиране на мир, стабилност и сигурност в Южен Кавказ, както и за възстановяване на мирното съвместно съществуване на народите.

Вярвам, че международните организации и световната общност трябва да проявят справедлив и прозрачен подход по отношение на разследването на престъпления срещу цивилни граждани, както и към основаните на факти и доказателства случаи на унищожаване на културно наследство, притежание на азербайджанците.

Още веднъж, с дълбока тъга, възпоменавам жертвите на геноцида над азербайджанците и призовавам световната общност и международните организации да дадат нужната политическа и правна оценка на този акт на геноцид, за да бъдат защитени човешките права и да се предотврати повторението на подобни случаи в бъдеще.

Сабина Алиева

Комисар по правата на човека (Омбудсман)

на Република Азербайджан

29 март, 2022

Това изявление е адресирано до Генералния секретар на ООН, Съвета за сигурност на ООН, Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Съвета на ООН по правата на човека, Детския фонд на ООН, Организацията на ООН за образование, наука и култура, Европейския съюз, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Международните и европейски омбудсмански институции, Азиатската асоциация на омбудсманите, Организацията за ислямско сътрудничество и омбудсманската асоциация на нейните държави-членки, Независимата постоянна комисия по правата на човека на организацията за ислямско сътрудничество, Европейската мрежа от омбудсмани за деца, Международното бюро за мир, различни омбудсмански и национални институции за правата на човека, посолствата на Република Азербайджан в чужбина и чуждестранните посолства в Азербайджан, както и към азербайджанската диаспора.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.