• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Тръмп: САЩ следят внимателно конфликта в Нагорни Карабах

Тръмп: САЩ следят внимателно конфликта в Нагорни Карабах

/КРОСС/ Съединените щати следят внимателно развоя на събитията в Нагорни Карабах, заяви американският президент Доналд Тръмп.

„Следим развоя на ситуацията много внимателно! Запознат съм със случващото се - това са скорошни събития... В този регион имаме много добри отношения с много страни. Ще видим дали можем да спрем това...", каза на брифинг в Белия дом Доналд Тръмп, който пое ангажимент страната му да се опита да спре ескалацията на конфликта между Армения и Азербайджан, предаде Ройтерс.

В неделя отново избухнаха сражения между сили на Армения и Азербайджан за отцепническия район Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Според агенцията, сблъсъците между двете страни съживяват опасенията от нестабилност в Южен Кавказ, който е коридор за тръбопроводи, транспортиращи петрол и газ за световните пазари.

По-рано с призив за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци в Нагорни Карабах излязоха Държавния департамент на САЩ. В своя изявляние те изтъкнаха и че всяка намеса в ескалиращото насилие на трети страни би била „крайно безполезна", предоха Ройтерс и ТАСС.
„Незабавно да прекратят сраженията" и без бавене да започнат преговори, призова и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

В неделя министърът на отбраната на Армения Арцрун Ованисян заяви на брифинг, че азербайджанската страна е загубила около 200 военнослужещи в сраженията за Нагорни Карабах. Твърди се също, че Баку е загубил около 30 танка и бронирани машини по време на сблъсъците. Азербайджан все още не е коментирал тези съобщения.

Говорител на президента на непризнатата република Вахрам Погосян съобщи, че редица селищата са били обстрелвани от страната на Азербайджан. По думите му, има цивилни жертви.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви по-рано, че обстрелът е започнат от арменска страна, а азербайджанските сили провеждат контранастъпателна операция. Арменските военни от своя страна твърдят, че Карабах е бил подложен на въздушни и ракетни атаки от страна Азербайджан.

Арменските власти въведоха военно положение в страната и обявиха обща мобилизация. Ръководството на непризнатата Република Нагорни Карабах направи същото. В Азербайджан такъв режим беше въведен в редица региони и беше обявен и комендантски час.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви снощи, че Ереван може да обмисли възможността за признаване на независимостта на Нагорни Карабах.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.