• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Изявление на Международният фонд за устойчив мир и развитие относно последните действия на Армения срещу Азербайджан

Изявление на Международният фонд за устойчив мир и развитие относно последните действия на Армения срещу Азербайджан

/КРОСС/ Международният фонд за устойчив мир и развитие (IFSPD) изразява дълбока загриженост във връзка с влошаването на ситуацията на границата между Армения и Азербайджан в резултат на обстрел от страна на въоръжените сили на Армения в посока на регион Товуз в Азербайджан на 12 юли 2020 г. Особено притеснение предизвиква фактът, че сред жертвите на обстрела има мирни жители и са причинени щети на цивилната инфраструктура.

Ние категорично осъждаме както умишлените нападения срещу цивилни лица, така и тяхната смърт в резултат на безразборното и непропорционално използване на сила от Армения, което е грубо нарушение на международното хуманитарно право и международното право за правата на човека, включително Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителния протокол 1 към тях, Международния пакт за граждански и политически права и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация.

Извършителите не трябва да избегнат отговорността за извършените престъпления. Всички страни във въоръжен конфликт, включително международни контингенти, призовани да допринесат за мирното разрешаване на конфликта, имат съответните задължения и отговорности съгласно международното право.

Призоваваме страните в конфликта да положат максимални усилия за деескалиране на ситуацията и да продължат да търсят начини за разрешаване на конфликта по мирен начин въз основа на общопризнатите принципи и норми на международното право, както и на Резолюции № 822, 853, 874 и 884 на Съвета за сигурност на ООН, приети през 1993 г.

Бихме искали също така да подчертаем важността на документ № 717 „За арменската агресия срещу Азербайджан“, представен на 13 юли 2020 г. в Камарата на общините на британския парламент, както и важността на измененията, приети от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на 21 юли 2020 г., потвърждаващи факта на окупацията на територии на Азербайджан.

Международният фонд за устойчив мир и развитие (IFSPD) е за уреждането на ситуацията въз основа на спазването на суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан в рамките на нейните международно признати граници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.