• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Нагорни Карабах не е спорна територия. Това е територия на Азербайджан.

Нагорни Карабах не е спорна територия. Това е територия на Азербайджан.

/КРОСС/ Интервю на председателя на Общественото обединение „Съдействие за развитие на азербайджанско-българска дружба” Мария Гусейнова-Атанасова

Г-жо Гусейнова-Атанасова, какво според вас трябва да знаят вашите български сънародници за причините на арменско-азербайджанския нагорнокарабахски конфликт?

Нагорни Карабах не е спорна територия. Това е територията на Азербайджан. Както исторически, така и официално призната от целия свят, включително Армения. Конфликтът между двете страни от Южен Кавказ започва през 1988 г., когато Армения предявява териториални претенции към Азербайджан. В резултат на последвалата война арменските въоръжени сили окупират 20 процента от територията на Азербайджан, включително региона Нагорни Карабах и седем околни области. Споразумението за прекратяване на огъня от 1994 г. е последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтеглянето на въоръжените си сили от Нагорни Карабах и околните области. Представете си, че прекратяването на огъня се нарушава от арменските въоръжени сили всеки ден, в страната има 1 милион вътрешно разселени лица. Минската група на ОССЕ със съпредседатели Франция, Русия и САЩ е създадена през 1992 г. с цел намиране на мирно решение на конфликта, но без резултат. Армения е окупирала не само региона Нагорни Карабах, но и 7 азербайджански региона около него, от които Армения няма намерение мирно да се откаже през всичките тези години.

Войната не е на територията на Армения. Азербайджанската армия не се опитва да превземе територията на Армения или която и да е част от нея. Войната, започнала с окупацията на териториите на Азербайджан преди повече от 30 години и довела до окупацията на 20% от територията на Азербайджан, е освободителната, за да се върнат земите обратно на Азербайджан и да се осигури връщането на един милион бежанци и вътрешно разселени азербайджански цивилни.

С други думи, в продължение на 30 години Азербайджан не е успял да освободи своите международно признати земи от окупацията на арменските въоръжени сили? Как стана така, че това не се е случило по-рано?

Азербайджан можеше да освободи териториите си преди 30 години. Имаше цели 30 години да го направи. Азербайджан има числено превъзходство на армията, числено и качествено превъзходство на техниката и въоръжението. И ако попитате защо това не е направено преди, отговорът е, че в резултат на прекратяването на огъня през май 1994 г. страните се задължават да разрешат конфликта по мирен начин и да направят това с помощта на посредници - Минската група на ОССЕ. За съжаление, през всичките тези години официален Ереван не е показал политическата воля за мирно освобождение на поне 1 см от окупираната азербайджанска земя.

Как започнаха настоящите интензивни боеве, които могат да бъдат описани като война?

Сутринта на 27 септември 2020 г., въоръжените сили на Армения откриват огън и атакуват позициите на азербайджанските въоръжени сили, използвайки оръжия от голям калибър, минохвъргачки и артилерия. В резултат на това има жертви сред цивилните и военнослужещите в Азербайджан. Значителни щети са нанесени на частните и публичните имоти и инфраструктура. Към днешна дата са убити 25 цивилни, включително две деца. Петима от тях ca членове на едно семейство. 129 цивилни са тежко ранени. Унищожени са 56 граждански обекта и 313 къщи.

Както разбирам, когато говорите за загуби, имате предвид само цивилни?

Да. Искам да дам само един пример. Шахрияр Гурбанов, един от членовете на семейството, загинал в Нафталан в резултат на обстрела на нашите селища от арменските въоръжени сили на 27 септември, е един от футболистите в отбор UGIM (Нафталан) в Лигата U-11, организиран от Асоциация на азербайджанските футболни федерации (AFFA) през сезон 2017/2018. ФИФА изрази най-дълбоките си съболезнования на Азербайджан. Въоръжените сили на Армения обстрелват детска градина в региона Тертер.

Защо сте толкова чувствителна по този въпрос?

Ние, представителите на българската общност в Азербайджан, призоваваме нашите сънародници да чуят истинския глас на Азербайджан. Независимо от националността или религията доброто отношение към всички общности в Азербайджан и солидарност, ни призовава към това справедливо намерение. Българската общност на Азербайджан винаги чувства грижите на държавата и симпатията на обществото в своята дейност. Наред с други общности, националната идентичност на българската общност и опазването на историческото и културно й наследство, както и популяризирането на езика винаги е в центъра на вниманието. Благодарение на това внимание и грижи, членовете на българската общност активно участват в обществения и културния живот. Списанието "Акорд", основано от Общественото обединение, публикува информация за дейността на българската общност.

Второ, категорично не съм съгласна с представянето на тази война като война между мюсюлмани и християни. Днес по брой последователи християнството е втората широко разпространена религия в Азербайджан след исляма. Ландшафтът на тази религия в Азербайджан е доста разнообразен и богат. Въпреки че католиците са класирани на първо място, протестантите на второ място, православните вярващи на трето място сред християнските конфесии в света, ландшафтът в Азербайджан е различен: най-голямата християнска конфесия тук е православието, представено от руската и грузинската православни църкви. Както се вижда от тези факти, религиозно-етническата толерантност се превърна в образцова форма на азербайджанското общество. Православната общност на Азербайджан наброява около 200 хиляди души, което е 2,5% от населението на страната.

Трето, фактът, че една група от българската общност се е установила в района близо до региона, където арменските въоръжени сили извършват военни провокации, особено в град Гянджа, който е застрашен от сепаратистите, увеличава безпокойството ми. Поради тази причина с голямо вълнение и напрежение наблюдаваме действията на арменските въоръжени сили. Като Общественото обединение „Съдействие за развитие на азербайджанско-българска дружба”, ние, изискваме Република Армения да спре възможно най-скоро провокациите си, незабавното и безусловно да освободи региона Нагорни Карабах и седем региона на Азербайджан, окупирани от арменските въоръжени сили. Още веднъж категорично осъждаме акта на агресия, извършен от Армения срещу Азербайджан, и изразяваме решителния си протест. От името на българската общност на Азербайджан апелираме към нашите сънародници в България. Вярваме, че те ще подкрепят нашия глас за справедливо решение на арменско-азербайджанския конфликт и че българските медии ще отразят обръщението ни в нашата родна България!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КРОС, махнете лайняната си статия!

10.10.2020 18:37:25

Азербайджан е подлога на Ердоган

Путка й ленина на тая дебела азерска свиня....

09.10.2020 15:39:48

България подкрепя Армения!

Сиктир марш на подобни писания....

07.10.2020 16:07:43

Предиктивен анализ

При въоръжен конфликт нападнатата страна би трябвало да изчака констатацията на СС на ООН, за да предприеме действия по своята отбрана. Международното право типизира характера на такъв конфликт като ограничен театър на военните действия с относително кратък срок.

07.10.2020 09:22:11

Анонимен

А стига бе. Интересно защо и е на Армения изведнъж да напада Азербайджан? То бива лъжи, ама чак толкова. Не знам каква е предисторията. То май никой не знае и не е еднозначно, но в момента азерите започнаха, турците им помагат, а даже и джихадисти докараха от Сирия. Май наистина трябва да има армия на ООН или поне корпус за бързо реагиране, безусловно и без да чакат резолюции, при въоръжен конфликт.

07.10.2020 07:32:29

Анонимен

Войната ,като средство за разрешаване на проблемите, не приемам ….и мисля ,че населението трябва да реши съдбата си ...

06.10.2020 13:00:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.