• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

БАБХ: Няма измама с произхода на картофи в големи вериги и борсата на едро в София

БАБХ: Няма измама с произхода на картофи в големи вериги и борсата на едро в София

/КРОСС/ Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София.

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по публикации в медиите, в които Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи, внесени от Германия, се предлагат като произведени в България.

БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката, но такова не беше осигурено от НАК.

Агенцията има готовност за извършване на съвместни проверки и с другите две институции, до които асоциацията е заявила в своята позиция, че ще сигнализира за нарушения. До този момент официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите в търговска зала на магазините съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите.

В търговските обекти са установени налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител.

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 г.

Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сега е момента БОКо да насъска Гешев срещу ДС-патриотарите и да ги вкара в канала на задунайския кенеф! Окончателно! Да започне с дисциплинарното уволнение поради некадърност и професионално несъответствие на партийно-парашутираната за прокурор в Соф. Ап.Пр. Росица Слабакова - Каракачан - на ДС-Ванче караПрас другарката! После продажбата на паспорти, контрабандата на бали с боклук за изгаряне в Б-ия (а както казават и друг бел прашец в балите!!!), източване на язовитоте, изсичането на горите, за лифтове и писти за Юлен, ......

16.01.2021 11:12:31

Анонимен

Мутро-прекупвачите, представящи се за "картофопроизводители" иска пак да вдигнат цените двойно по патриотарско-политическа целесъобразност! И то преди изборите и с рушветаната помощ ДС-патриотарстващата мaнгo-СГАН в правителството и парламента! Така ДС-патриотарите работят срещу БКП-ГЕРБ, но и се надяват да бъдат взети пак като "ремарке" на изборите и то с 20 бр. избираеми места при изборите! А западащата БКП-ГЕРБ и давала само 7 бр., макар че би трябвало да ги отсвири изцяло!

16.01.2021 11:02:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.