• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8038
  •  GBP / BGN 2.2991
  •  CHF / BGN 1.9712
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Путин и Байдън се договориха за "съществени консултации" по чувствителни въпроси (ОБНОВЕНА)

Путин и Байдън се договориха за "съществени консултации" по чувствителни въпроси (ОБНОВЕНА)

/КРОСС/ Във вторник президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън проведоха двучасови разговори на телеконференция, чиято основна тема беше ситуацията около Украйна.

Лидерите, според пресслужбата на Кремъл, са се договорили за "съществени консултации" по чувствителни въпроси на сигурността, включително отхвърлянето на разширяването на НАТО на изток и разполагането на ударни оръжия в страни, граничещи с Русия. Те обсъдиха и изпълнението на решенията от срещата на върха в Женева, диалога по киберсигурността и проблемите на двустранните отношения, включително ограниченията за работата на дипломатите.

В същото време, според помощника на Путин Юрий Ушаков, в разговора не е имало място за теми като пандемия, климат и енергетика, включително темата за Северен поток 2. ТАСС събра основното, което се знае за разговора.

Ситуацията около Украйна

Путин направо е казал на Байдън, че Украйна саботира изпълнението на споразуменията от Минск, по-специално проектозакона „За държавната политика на преходния период". Според Белия дом САЩ са готови да подкрепят изпълнението на Минските споразумения.

Байдън е изразил загриженост за придвижването на руски войски близо до украинските граници и е очертал мерките, които САЩ и техните съюзници са готови да предприемат в случай на по-нататъшна ескалация. Според Ушаков те са говорили за възможни санкции в областта на политиката, икономиката и финансите и са говорили за тях "в доста приемлива форма". Белият дом избра да не разкрива съдържанието на тези мерки, отбелязвайки, че са готови „да направят това, което не са направили през 2014 г.".

В отговор Путин е подчертал, че отговорността не трябва да се прехвърля върху Москва, която се интересува от надеждни, законово закрепени гаранции за изключване на по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане на ударни оръжия в страни, граничещи с Русия.

В резултат на това лидерите са се съгласили, че ще инструктират своите представители да започнат „съществени консултации по тези чувствителни въпроси", а Байдън, според Ушаков, е обещал да обсъди този въпрос със своите съюзници в Северноатлантическия алианс. Както отбеляза помощникът на американския лидер по национална сигурност Джейк Съливан, не се е говорело за официални споразумения, но САЩ са готови за такъв диалог.

Двустранни отношения

В разговора, според пресслужбата на Кремъл, е било признато незадоволителното състояние на отношенията между Вашингтон и Москва, включително поради трудностите в работата на „ограничените" дипломатически мисии. Путин припомни, че това е следствие от линията на американските власти, и предложи да се отменят натрупаните ограничения.

Ушаков уточни, че самият Байдън е повдигнал проблемите на работата на дипломатическите мисии, от които му се е оплакал посланикът в Москва Джон Съливан. Според него американският лидер намекна, че като първа стъпка Вашингтон може да позволи на руски дипломати да проверят дипломатическата собственост, конфискувана преди няколко години. Белият дом твърди, че президентът на САЩ "не е казал нищо конкретно".

В разговора беше подчертано значението на последователното провеждане на срещата на върха в Женева, която се проведе през юни 2021 г., и запазването на „духа на Женева", когато се разглеждат както въпросите на двустранните отношения, така и други проблеми, които възникват между Русия и Съединените щати. Байдън е изразил надежда за нова среща лице в лице с Путин, но тази конкретна тема не е била обсъждана.

Лидерите припомниха съюзничеството си по време на Втората световна война, което трябва да стане пример за "съвместна работа в днешните реалности" и изразиха мнение, че като се има предвид специалната им отговорност за международната сигурност и стабилност, Москва и Вашингтон ще продължат диалога.

Киберсигурност и Иран

Путин и Байдън, според Кремъл, са подчертали важността на диалога по темата за киберсигурността и са изразили готовност да продължат практическото взаимодействие в борбата с киберпрестъпността. По-късно Ушаков уточни, че лидерите са изразили задоволство от напредъка на това сътрудничество в рамките на договореностите, постигнати в Женева.

Те също така са изразили надежда, че преговорите по иранската ядрена сделка, които се подновиха във Виена в края на ноември, ще бъдат конструктивни и ще позволят да се вземат решения, приемливи за всички участници. Белият дом нарече обсъждането на проблема конструктивно.

Срещи на върха

Онлайн среща между Путин и Байдън беше петият им разговор - лидерите разговаряха по телефона три пъти, а през юни се срещнаха лично в Женева.

Пресслужбата на Кремъл подчерта "откровения и делови характер" на преговорите. Както обясни Ушаков, това е бил "обикновен разговор между двама сериозни лидери", в който е имало "място за шеги и размяна на комплименти". Като пример за шега той посочи факта, че Путин забеляза, че един от помощниците на Байдън има същата писалка като неговата.

Според помощника на руския президент Путин и Байдън са разговаряли на четири очи, но съветниците им са били готови да се свържат всеки момент. На кадрите, публикувани от Белия дом, се вижда, че по време на разговора с руския лидер в стаята с Байдън е имало четирима души, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

КРОСС припомня:

Разговорът между президентите Путин и Байдън е продължил повече от два часа чрез телеконферентна връзка и е приключил около 20:10 московско време.

Разговорът между държавните глави започна около 18:08 ч. московско време. Както беше съобщено по-рано, срещата беше планирана за обсъждане на ситуацията около Украйна и темата за движението на НАТО на изток, стратегическата стабилност, двустранните въпроси, както и регионалната сигурност, включително ситуацията в Афганистан.

В началото на телеконференцията Путин и Байдън си размениха поздрави, а президентът на САЩ изрази надеждата си за среща лице в лице с руския лидер в бъдеще. По-нататъшните преговори се проведоха при закрити врати.

Телеконференцията беше организирана с помощта на защитена видео връзка, предназначена за комуникация между лидерите на двете страни, използвана за първи път. Путин се свърза с президента на САЩ от резиденцията на Бочаров Ручей в Сочи.

Както съобщава Bloomberg, Байдън, след разговори с руския лидер, възнамерява да обсъди техните резултати със своите европейски съюзници.

Това е петият разговор между държавните глави, откакто Байдън встъпи в длъжност като американски президент. По-рано лидерите разговаряха по телефона три пъти, а в средата на юни проведоха среща лице в лице в Женева. Тогава разговорът между Путин и Байдън продължи почти два часа и според двете страни беше конструктивен. Срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева беше първата от 2018 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.