• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Джо Байдън сам си изкопа ямата

Джо Байдън сам си изкопа ямата

/КРОСС/ Президентът на САЩ Джо Байдън се оказа отново в центъра на скандал. Този път причината са секретните документи, открити в един от неговите офиси извън Белия дом. Г-н Байдън е получил тези документи, докато е беше вицепрезидент и е трябвало да ги архивира след края на мандата си през 2017 г. Републиканците са възмутени, че документите са открити в навечерието на междинните избори за Конгреса през ноември, но за тях стана известно едва сега. Скандалът съвпадна с началото на разследване в Камарата на представителите на дейността на Джо Байдън и неговото обкръжение. Крайната цел на конгресмените-републиканци е импийчмънт на президента.

Драма се разиграва в САЩ заради секретните документи, които бяха открити в Penn Biden Center, мозъчен тръст, свързан с Джо Байдън. Този скандал стана известен на обществеността наскоро, въпреки че документите бяха намерени още през ноември 2022 г. Специалният съветник на президента на САЩ Ричард Заубер призна, че г-н Байдън „периодично е използвал помещенията на този център от средата на 2017 г. до началото на кампанията му през 2020 г." „В деня на това откритие, 2 ноември 2022 г., адвокатите на Белия дом уведомиха Националния архив. Архивът получи материалите на следващата сутрин", се казва в съобщението. Пояснява се също, че екипът от адвокатите на Байдън си сътрудничи активно с Министерството на правосъдието на САЩ.

CNN, цитирайки неназован източник, се запозна с разследването и каза, че това са десет секретни документа, включително бележки от американското разузнаване и материали от брифинги, свързани с Украйна, Иран, Обединеното кралство и други страни. Документите се отнасят за периода, когато г-н Байдън беше вицепрезидент, тоест за периода от 2009 до 2017 г.
Вълната от критики се стовари върху Джо Байдън, особено след като той наскоро се възмути от откриването на документи, с гриф „строго секретно" в резиденцията в Флорида на неговия предшественик Доналд Тръмп. Г-н Байдън нарече този подход към пазенето на тайните безотговорен, и твърдеше, че самият той приема този въпрос изключително сериозно.

Както съобщават американските журналисти, които придружаваха Джо Байдън по време на посещението му в Мексико, ръководителят на Белия дом по всякакъв възможен начин е избягвал да отговаря на въпроси за намерените материали. Президентът отказа да коментира как документите са били извадени от офисите или защо тяхното откритие стана известно едва след изборите за Конгреса през ноември. Държавният глава каза само, че за него тази находка „е била изненада".

Докато американският президент и екипът му безуспешно се опитваха да обяснят на репортерите случая, стана известно за откриването на друг пакет от секретни документи и то отново на място, което не е предназначено за съхранението им. Според NBC тези документи, също в противоречие със законите на САЩ, не са били върнати от Джо Байдън в националните архиви след приключване на мандата му като вицепрезидент.

Източници на канала добавиха, че изземването на новата партида от документи е станало в рамките на проверката, започнала през ноември след откриването на първата партида.

Засега официални лица във Вашингтон не са коментирали втората находка.

Междувременно, според източници на CNN, главният прокурор Мерик Гарланд вече е получил предварителен доклад за проверката на получените документи и „сега трябва да вземе важно решение как да продължи, включително дали да започне пълномащабно наказателно разследване". Главният прокурор на САЩ сега е под сериозен натиск, твърди телевизионният канал. Нещо повече, неудобните въпроси се задават и към Министерството на правосъдието на САЩ както от влиятелните републиканци, така и от демократите. Сред последните например е председателят на сенатската комисия по разузнаването Марк Уорнър. Според NBC той е поискал от Министерството на правосъдието поне да даде брифинг за документите, открити както при Джо Байдън, така и при Доналд Тръмп.

Влиятелният републикански сенатор Линдзи Греъм отиде още по-далеч и предлага да се назначи специален прокурор, който да разследва Джо Байдън. „Ако смятате, че специален прокурор е необходим за обществения мир при разследването как Доналд Тръмп е боравел със секретните документи, трябва да се намери и специалния прокурор, който да разледва и неправилното боравене със секретни документи от президента Байдън, когато той беше вицепрезидент", каза сенаторът в интервю за Fox News.

Друг републикански сенатор, Джош Хоули, изпрати официално искане до главния прокурор за възможността за такова назначение.

Той повтори аргумента на Линдзи Греъм, отбелязвайки в писмо (което Fox News видя), че „президентът Байдън изглежда е направил точно това, което е направил и президентът Тръмп, само че ФБР не е нахлуло в къщата му заради това".

Сенаторът обвини администрацията в двойни стандарти. И добави: „Още по-лошото е, че новината за секретните документи не се появи веднага след разкриването им на 2 ноември, тоест няколко дни преди... междинните избори".

Недоумение поради факта, че важна информация е била скрита от обществеността преди изборите, изрази в интервю с репортерите и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. „Всеки път, когато това се появи преди изборите и засяга семейство Байдън, то се крие под килима", каза той, намеквайки за историята с намерения лаптоп на сина на президента Хънтър Байдън. Лаптопът с компрометиращи документи и кореспонденция беше открит преди президентските избори през 2020 г., но информацията за него, както се оказа по-късно, беше скрита по всякакъв възможен начин, включително и с помощта на административния ресурс.

Между другото, в сряда републиканците в Камарата на представителите на САЩ току-що започнаха отдавна обещаваното разследване на Джо Байдън и на семейството му. „Сега, когато демократите вече нямат еднопартийно управление във Вашингтон, е време за надзор и отчетност", каза в изявление председателят на Надзорната комисия на Камарата на представителите Джеймс Комър. Според изявлението републиканците планират например да поискат документацията от Министерството на финансите за разследванията на президента и семейството му. Според The New York Times крайната цел на „каскадата от разследвания" е да се намерят причини за импийчмънт на американския президент.


Източник/Автор: Труд/Превод - Павел Павлов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.