• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

CNN: Американското разузнаване смята, че китайските балони са извършили около 20 „мисии“ на 5 континента

CNN: Американското разузнаване смята, че китайските балони са извършили около 20 „мисии“ на 5 континента

/КРОСС/ Китайските балони са направили най-малко 20 полета над пет континента, за да съберат информация като част от обширна разузнавателна програма. Това съобщи CNN, позовавайки се на източници в американската администрация.

Според един от събеседниците на канала около пет или шест полета са извършени във въздушното пространство на САЩ, но не непременно директно над територията на Съединените щати. Не всички балони, които прелетяха над териториите на различни страни, бяха от същия модел като балона, който беше свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари. Източник каза на канала, че това са доста "вариации" на този балон. Точният размер на "флотата" от балони на Китай не е известен на събеседниците на канала.

Пълният анализ на останките ще отнеме неопределен период от време, каза източникът, тъй като усилията за възстановяване все още са в ход.

Междувременно представители на отбраната настояват, че САЩ са научили повече за възможностите на балона, като са му позволили да премине над Съединените щати, отколкото биха направили, ако го свалят незабавно - решение, което някои законодатели на Капитолийския хълм критикуваха като заплаха от контраразузнаването.

Служител на отбраната каза, че САЩ имат процедури – подобни на вид цифрово затъмнение за защита на чувствителни места от наблюдение отгоре, обикновено използвано за сателитно прелитане.

Във вторник The Washington Post написа, позовавайки се на американското разузнаване, че китайската армия използва балони за събиране на информация за обекти в редица щати от няколко години. Според вестника американски служители са започнали да информират своите съюзници и партньори за обектите, на чиято територия се твърди, че е наблюдавана от китайската страна. В процеса на наблюдение, според американското разузнаване, Пекин е "събрал информация за военни активи", по-специално в Индия, Япония, Виетнам, Филипините и Тайван. Изданието съобщава, че заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е провела брифинг по въпроса в понеделник. На него присъстваха "около 150 души от около 40 посолства". Според публикацията Държавният департамент е изпратил „подробности“ до всички американски посолства за разузнавателни дейности, за които се твърди, че са извършвани от китайска страна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.