• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

ЕИБ ще консултира МЕ при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса „Марица-изток“

ЕИБ ще консултира МЕ при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса „Марица-изток“

/КРОСС/ Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток". Споразумение за това подписаха днес вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев.

Със съдействието на ЕИБ ще бъде изготвен анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще позволи най-пълноценното им използване, подпомагайки превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център.

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил, качеството на заетостта и реализиране на добавена стойност чрез широкомащабни инвестиции в областта на чистите технологии, използващи потенциала на наличната инфраструктура, човешки капитал и земя. Добавена към тези предимства, развитата образователна инфраструктура превръща региона в изключително перспективен за научноизследователска и развойна дейност и иновации в областта на новите чисти технологии.

„Партньорството с авторитетна институция от ранга на Европейската инвестиционна банка е ключово от гледна точка на перспективата за привличане на качествени инвеститори и създаване на устойчиви работни места в региона. Експертизата и опитът на банката ще подпомогнат идентифицирането на най-добрите перспективи пред комплекса „Марица изток" и пълноценното развитие на изключителния му потенциал", каза след подписването на споразумението министърът на енергетиката Румен Радев.

„Европейската инвестиционна банка е климатичната банка на Европейския съюз. Eдна от нашите основни цели е да подпомагаме държавите-членки в прехода им към зелена и устойчива икономика в полза на хората и на бизнеса", заяви вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис. „За да бъде успешен този преход, той трябва да бъде справедлив и никой да не се чувства изоставен. Затова съм особено щастлив, че нашите експерти ще работят заедно с Министерството на енергитиката за изработването на един цялостен и детайлен план за комплекса „Марица-Изток", така че да се намерят най-правилните и успешни проекти за неговото развитие."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.