• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Цанко Арабаджиев: ББР е създадена, за да финансира проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране

Цанко Арабаджиев: ББР е създадена, за да финансира проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране

/КРОСС/ Кредитът от 150 милиона, отпуснат на строителна фирма, не е отпускан, за да бъде върнат. Фирмата е взета от нас, назначили сме управител. По неволя се занимаваме с пътно поддържане. Това каза снощи изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев в предаването „120 минути" по бТВ.

Българската банка за развитие е държавната банка, чиято основна задача е да подпомага с кредити малкия и среден бизнес, е отпускала заеми в огромни размери на определени фирми. Преди година се оказа, че само 8 от тези фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавните пари. Една от фирмите беше получила кредит от 150 млн. лева, по - голямата част от които стана ясно, че банката няма да си получи обратно. Фирмата е свързана с Румен Гайтански-Вълка.

Прокуратурата е прекратила производството по случая. „Обжалвахме пред по-висшата прокуратура, но и тя го прекрати. Написахме писмо до главния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов", обясни Арабаджиев.

ББР е създадена, за да финансира проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. „Ако той има възможност да бъде финансиран от която и да е търговска банка, това е нещото, което трябва да направи. Ние финансираме бизнеси и проекти, които имат трудност. Това е рискова игра. Поемаме по-голям риск, но така осъществяваме насърчителната си роля", обясни той.

Интересът към кредитите на ББР се увеличава. „Трансформацията ни е успешна. Банката е одобрила кредити за над 130 милиона лева. Малките и средни предприятия нямат достъп до финансиране, противно на нагласите, и ние се опитваме да запълним този сегмент", подчерта Арабаджиев.

През 2020 и 2021 г. загубите на банката са били 400 млн. лева. Това е колосална сума. За последните две години банката е на печалба. 2023 година ще завършим с 30 милиона. Съотношението между разходи и печалба е едно от най-добрите в банковата система", каза още той.

Във връзка с КОВИД програмата на ББР, обявена през 2020 г. като подкрепа от страна на държавата към бизнеса и гражданите, се оказва, че една от търговските банки, партньори на ББР, има значително по-лоши параметри на портфейла. 35% от отпуснатите кредити са с просрочване над 90 дни, докато при останалите тези проценти варират между 1 и 3%.

„35% от тези 100 милиона лева са в просрочване над 90 дни. Направихме проверка и установихме организирана система за злоупотреба с програмата. Фирми са били придобивани малко преди да отговарят по ковид програмата. Отпуска им се кредит. Парите не се използват по предназначение. Вместо да са покривани разходи като заплати и плащане на доставчици, трета фирма издава фактура за несвойствена дейност - доставка на зърно, примерно. Плащате и парите отиват в третата фирма. Често фирмата длъжник се продава на малоимотни лица. Имаме основание да смятаме, че има недобра практика. Няма да платим гаранцията. Това категорично за мен е въпрос на служители, които не са добросъвестни. Минавало е през два клона на банката в София и през трима служители в тях. Малка е групата. Засякохме го навреме и нито един лев от гаранцията няма да бъде платен", подчерта той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.