• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Лукашенко остава президент на Беларус с 80% от гласовете

Лукашенко остава президент на Беларус с 80% от гласовете

/КРОСС/ Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победител в президентските избори с 79,7% от гласовете, според данни на екзитпол, заявен от нелевизионния канал „Мир". По техни данни Светлана Тихановска събира 6,8%, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Днешните президентски избори в Беларус отбелязаха рекорд - преди основния ден на гласуването бяха пуснати бюлетини от 42% от избирателите. За да бъдат изборите валидни, са необходими 50%, предаде ТАСС. Авансовото гласуване започна във вторник, 4 август. На предишните президентски избори през 2015 г. предсрочно гласуваха 36% от избирателите.

Към 16.00 ч. местно време избирателната активност на президентските избори в Беларус надхвърли 73.40%, съобщиха от беларуската Централна избирателна комисия, предаде БГНЕС. Избирателната активност в Гомелска област е била 81,87 процента, в Могильовска и Гродно - съответно 80,29 и 75,66 процента. В Минск малко повече от 58 процента от имащите право на глас са пуснали бюлетина в урната. Най-ниска е избирателната активност в столицата Минск, където едва 58% от жителите са гласували.

Това са шестите президентски избори, откакто републиката се отцепи от СССР. Главен претендент отново е действащият държавен глава Александър Лукашенко, сочен за последния диктатор в Европа. Той е на власт от 1994 г. Заради него Беларус е единствената държава на континента, която не членува в Съвета на Европа. Сутринта той гласува в избирателната секция №1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск и след това предупреди медиите да не работят за дестабилизацията на Беларус. „Ако се борите срещу страната, опитвате са да я вкарате в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор", заплаши Лукашенко.

Съперниците му са съпредседателят на общественото движение "Говори истината" Андрей Дмитриев, бившата депутатка Анна Канопацка, домакинята Светлана Тихановска и председателят на партията "Беларуска социалдемократическа Грамада" Сергей Черечен.

На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. Той бе арестуван по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана, която беше номинирана за кандидат-президент на негово място. В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на „Белгазпромбанк", чийто директор бе друг кандидат - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани. По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите.

За да бъде избран президент, за него трябва да са гласували повече от половината явили се пред урните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.