• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Съветът по правата на човека към ООН прие резолюция за Беларус

Съветът по правата на човека към ООН прие резолюция за Беларус

/КРОСС/ В Женева Съветът по правата на човека към ООН прие, макар и с минимално мнозинство, внесена от Европейския съюз резолюция за наблюдение на ситуацията в Беларус и сведенията за нарушаване на човешки права. Русия, която няма право на глас, внесе 17 поправки, но те бяха отхвърлени. Светлана Тихановская представи пред Съвета исканията на опозицията в Беларус.

Каузата на протестите в Беларус беше огласена и в Женева. Светлана Тихановская, един от опозиционните лидери в изгнание, участва в напрегнат дебат на Съвета по правата на човека към ООН.

Светлана Тихановская, опозиционен лидер: Ние искаме незабавно спиране на насилието срещу мирни граждани и освобождаване на политическите затворници. Искаме докладчикът на ООН за правата на човека да бъде допуснат в Беларус. Искаме и провеждане на свободни и честни президентски избори.

Тихановская подчерта, че ситуацията след изборите изисква незабавно международно внимание. Постоянният представител на Беларус в ООН отхвърли обвиненията за нарушения и чуждата намеса.

Юрий Амбразевич, посланик на Беларус в ООН: При липса на мандат смятаме за неприемливо да се използва Съвета по правата на човека за оценка на изборите в дадена страна.

Докладчикът на ООН за Беларус нарече обстановката катастрофална и отправи предупреждение.

Анаис Марен, специален докладчик на ООН за правата на човека в Беларус: Нека да не позволим над европейския континент да се спусне нова желязна завеса. Ще припомня, че нарушаването на човешки права не е вътрешна работа, а е от интереса на международната общност.

По време на дебата външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова Русия да не предприема стъпки, които биха накърнили суверенитета на Украйна и биха дестабилизирали региона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.