• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Беларус арестуваха още един опозиционер

В Беларус арестуваха още един опозиционер
Обръщение на Тихановска до руския народ, Москва настоява за диалог на властите с обществото

/КРОСС/ Координационният съвет беларуската опозиции съобщи, че членът на ръководството му Максим Знак е задържан заради призиви за действия срещу националната сигурност на Беларус. В жилището на Знак се извършва обиск.

Неговата съмишленичка и опозиционна лидерка Мария Колесникова се намира в следствения арест в Минск, съобщи баща й Александър Колесников, цитиран от портала tut.by. Тя се е съпротивлява при опита на властите да я изгонят в Украйна.

Подробности от инцидента бяха разказани на пресконференция в Киев от съратниците й Антон Родненков и Иван Кравцов, които са били заедно с Колесникова.

По думите им те планирали доброволно да заминат за Украйна, но без да искат там убежище. На границата ги спрели непознати лица и им предложили да напуснат страната, иначе ще се изправят пред обвинения за икономически престъпления.

По-късно при тях била доведена Колесникова, но тя била водена насила и заради съпротивата й била натикана в кола. "Щом се озова в кола и видя своя паспорт, тя го грабна и го скъса на много ситни парчета. Тя ги, смачка ги и ги изхвърли през прозореца", разказа Родненков. По думите му, целта на операцията била извеждането на Колесникова в чужбина. Тя непрекъснато викала, че няма да се махне от страната си. 

Междувременно от Полша кандидат президентката Светлана Тихановска, която е символът на протестите, разпространи обръщение до руския народ, в което казва, че "народите на Беларус и Русия винаги са били близки съседи и приятели. Убедена съм, че ще останат такива и занапред... На нито един етап това не беше борба срещу Русия и, убедена съм, няма стане такава. Моля, не вярвайте на пропагандните медии и политици, които твърдят обратното. Много е важно да не се развалят отношенията между нашите народи", изтъкна Тихановска. По думите й протестите в Беларус са насочени единствено срещу действащата беларуска власт, но не срещу Русия. 

На пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Ние се обявяваме да започне в Беларус диалог между правителството и представителите на широките обществени кръгове, профсююзите, студенството и различните политически обществени движения". 

Беларус ще влезе във война, ако западните страни започнат агресия срещу Русия, това пък заяви президентът Александър Лукашенко в интервю за руски медии. Той каза още, че съществува непубликувана част от прихванатия разговор между Варшава и Берлин за отравянето на Навални. По думите му вече публикуваното е дреболия, "цветенца". "Не може и да си представите каква информация имаме и какви "черешки" (в смисъл на разкрития) предстоят". Той добави, че целия запис е предаде на Москва. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.