• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Трета колона на "Вагнер" пристига в Беларус

Трета колона на "Вагнер" пристига в Беларус

/КРОСС/ Колона с наемници на частната военна компания "Вагнер" и пристигнала в Беларус, съобщи каналът "Проект Гаюн".

Автомобилите и бусовете са пристигнали, накичени с флаговете на Русия. По данни на проекта това е трета колона която пристига в Беларус от 11 юли насам, от когато започна реално разполагане на силите на частната военна компания на територията на съседната и съюзната на РФ държава

Колоната се движи в направление на Осиповичи, където още преди две седмици бяха забелязани постройки, много приличащи на подготовка за полеви лагер на "Вагнер". Днешната колона е по-малка от предишните две - около 20 автомобила и отново се състои от разнородна техника. На този етап не може да се каже какъв е съставът на конвоя - нито технически, нито като човешки капитал.

Въпреки първоначалните изявления, че ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се намира в Беларус, неговото местонахождение и до този момент не е напълно ясно или поне не е потвърдено.

Частните армии все пак били проблем за Русия

След опита му за метеж руските и беларуските власти се договориха частите на "Вагнер", както и самият му лидер Пригожин, да се разположат на територията на Беларус, а президентът Александър Лукашенко заяви, че армията му ще се възползва от опита, който тези бойци са натрупали в Украйна. В самата Русия съществуването на ЧВК е напълно незаконно.

Движението на колоната се наблюдава изключително внимателно от украинското разузнаване и силите за сигурност, тъй като нападение от посока Беларус може да се окаже удар в гърба на украинската армия.

Западни анализатори също следят движението, като още при обявяването на споразумението Полша увеличи охраната на границата си с Беларус.

Също така обаче се предполага, че на този етап съдбата на ЧВК "Вагнер" и в самата Русия остава неясна, тъй като Евгений Пригожин обяви, че е против и няма да подпише вливането на структурата в редиците на руската армия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.