• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Песков: Западната реакция няма да промени плановете за тактически ядрени оръжия в Беларус

Песков: Западната реакция няма да промени плановете за тактически ядрени оръжия в Беларус

/КРОСС/ Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

„Подобна реакция на Запада, разбира се, не може да повлияе на плановете на Русия", каза говорителят на Кремъл. Той припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е "обяснил всичко в изявленията си, които направи в интервю в събота".

„Няма какво да добавя към това", добави Песков.

По-рано Путин заяви, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус, както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници.

„Москва вече предаде на Минск комплекса „Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие, а на 1 юли ще бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката", заяви Песков.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че беларуският му колега Александър Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Руският лидер посочи, че споразумението с Беларус не нарушава международните задължения за неразпространение на ядрени оръжия.

Тези изявления бяха последвани от негативна реакция от Запада. По-специално, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз е готов да наложи нови санкции в случай, че Русия разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, френското външно министерство призова Руската федерация да преразгледа това решение, аргументирайки се че е дестабилизиращо. В неделя на сайта на украинското външно министерство беше публикувано изявление, че Киев призовава за незабавно свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По време на членството ни във Варшавския договор Българската армия разполагаше с тактически и оперативно-тактически ракети с възможности да носят ядрени заряди. Такива имаха и всички други бивши соцстрани. Какъв е сега проблема с Беларус.

27.03.2023 16:27:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.