• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Ангел Димитров: Въпреки огромния натиск върху българите в РСМ, 3500 души са се осмелили да посочат, че са българи

Проф. Ангел Димитров: Въпреки огромния натиск върху българите в РСМ, 3500 души са се осмелили да посочат, че са българи

/КРОСС/ В предаването „Още от деня" по БНТ проф. Ангел Димитров, каза че изказването на Пендаровски е провокация, доколкото тя е една традиционна проява между двустранните отношения. „А и напълно се вписва в предизборната кампания, така че е и за вътрешна употреба."

Според някои проучвания засега като че ли по-голямо предимство има опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, но дали е точно така ще разберем скоро, обясни Димитров. „Но българската тема очевидно за пореден път се вкарва във вътрешнополитическите игри като тема да се измерва патриотизмът, патриотарството на играчите на политическата сцена".

Относно изказването на Ковачевски говори за странна и историческа, и политическа култура, и за политическа безотговорност, смята Димитров. „Но няма нищо ново. Не искам да се връщам към темата за така нареченото „малцинство", която е и политически, и исторически несъстоятелна. Към тази тема стана обичайна за някои политици, доста често за Пендаровски. Когато беше направено преброяването в Македония след дълъг период, то беше доста зле прието от всички, беше определяно като несъстоятелно както от албанските, така и от другите партии. Истината е, че въпреки огромния натиск върху българите в РСМ, въпреки това че много от тях изобщо не са били питани, не са били дори преброени, въпреки че някои са били привиквани в полицията, над 3500 души са се осмелили да посочат, че са българи. И тогава като един опит да се неглижира състоянието на тези хора, недоволството им от начина, по който те са третирани, отново беше извадена темата за „македонско малцинство" в България".

БНТ, „Още от деня"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.