• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България

ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България

/КРОСС/ Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с UNHCR, агенцията на ООН за бежанците, обявява официалния старт на Платформата за заетост на бежанци в България. Тази иновативна платформа има за цел да свърже бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната.

През последните години България се превърна в държава, с важен принос за приемането на бежанци, особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила.

Бежанците са възможност за работодателите. Бежанците притежават богатство от разнообразни умения, опит и таланти, които могат значително да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж. Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България.

"Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта", заяви Седа Кузуджу, представител на агенцията на ООН за бежанците в България. "Платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност".

Предприемачите и работниците бежанци внасят нови перспективи, устойчивост и предприемачески дух в местните икономики. Като подкрепя предприемачеството и заетостта на бежанците, Платформата е готова да стимулира иновациите и творчеството, допринасяйки за икономическия растеж и просперитета.

"Платформата за заетост на бежанците предлага жизненоважен ресурс за работодателите, които се стремят да се справят с недостига на работна ръка, като същевременно предоставят на бежанците възможности за смислена заетост", заяви Валерия Иларева, основател на Фондация за достъп до права. "Улеснявайки връзките между работодателите и работниците бежанци, Платформата насърчава интеграцията и преодолява културните различия, насърчавайки изграждането на по-приобщаващо общество".

С Платформата за заетост ФАР и ООН за бежанците ще свържат стотици бежанци с работодатели и ще предоставят ценни познания за административните и правните аспекти на заетостта в България. Платформата ще служи като мост, улеснявайки публикуването и популяризирането на предложения за работа, като същевременно ще дава възможност на търсещите работа да получат безпроблемен достъп до възможностите за заетост.

Насърчаваме както работодателите, така и бежанците да проучат възможностите, предлагани от Платформата за заетост на бежанци, като посетят www.employment.refugeelight.bg.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.