• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ръководителят на МАЕ: Светът се намира в разгара на първата истинска глобална енергийна криза

Ръководителят на МАЕ: Светът се намира в разгара на първата истинска глобална енергийна криза

/КРОСС/ Затягането на пазарите за втечнен природен газ в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, поставиха света в средата на първата наистина глобална енергийна криза. Светът никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност. Това каза ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, подчертавайки, че "сме в разгара на първата "наистина глобална" енергийна криза", съобщава Ройтерс.

„Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа на фона на кризата в Украйна и потенциалното възстановяване на китайския апетит за синьото гориво ще затегнат газовия пазар, тъй като само 20 милиарда кубически метра нов капацитет за втечнен природен газ ще излязат на пазара през следващата година", посочи Фатих Бирол.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", да намалят съвместния добив с 2 милиона барела на ден е "рисковано" решение, тъй като МАЕ вижда глобално нарастване на търсенето на петрол от близо 2 милиона барела на ден през тази година.

"Това е особено рисковано, тъй като няколко икономики по света са на ръба на рецесия, ако говорим за глобална рецесия. Намирам това решение за наистина жалко", каза Фатих Бирол.

Бирол обаче смята, че настоящата енергийна криза може да бъде повратна точка в историята на енергетиката за ускоряване на чистите енергийни източници и за формиране на устойчива и сигурна енергийна система.

"Енергийната сигурност е двигател номер едно на енергийния преход", коментира още Фатих Бирол.

Говорейки за тавана на цената, той спомена, че много подробности все още остават да бъдат "уточнени". Подобен ценови таван е предназначен да ограничи приходите на Русия от петрол в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Междувременно той сподели, че "все още има огромно количество петролни запаси от стратегическия петролен резерв". Въпреки това шефът на МАЕ отбеляза, че по-нататъшното освобождаване на гореспоменатите петролни запаси "не е на дневен ред".

Бирол също така каза, че МАЕ очаква добавената енергия от възобновяеми източници да се увеличи в световен мащаб с близо 400 гигавата през 2022 г., което е с 20% повече от година по-рано.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.