• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Как Европа подкрепя предприемачите

Как Европа подкрепя предприемачите
Това представиха пред студенти в УНСС заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси Деница Симеонова и експерти

/КРОСС/ Среща-дискусия на тема  „Предприемачеството като житейска стратегия и как Европа помага за това" се проведе в УНСС. В дискусията участваха експерти с опит в предприемачески проекти и преподаватели от УНСС -  маг. инж. Деница Симеонова, зам.-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, Наталия Митева, зам.-министър на образованието, Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, д-р Христиан Даскалов от Цифров иновационен хъб „Тракия", доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна политика и икономика" и доц. д-р Костадин Коларов, ръководител катедра „Предприемачество" в УНСС.

Доц. д-р Костадин Коларов, ръководител катедра „Предприемачество", обясни, че УНСС е един от първите университети в Европа, в който започва да се изучава „Предприемачество" и се създава Институт по предприемачество на УНСС, където преподавателите са ангажирани с изследователски проекти. „Като университет сме предприели различни инициативи за развитие на предприемачеството - от дисциплина, която се преподава, до обучаване в практически умения. За целта са изградени кариерни центрове, стартъп хъб,  стартъп компании, организират се бизнес академии, стажове, конкурси", каза доц. Коларов.

Модератор на събитието бе Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, което наскоро подписа меморандум за сътрудничество с катедра „Предприемачество".

„Предприемачеството като житейски път може да е пресечната точка между вашия бизнес и общата ни кауза за една по-приветлива за малкия и среден бизнес България. Нашата страна, като пълноправен член на Европейския съюз, трябва да се възползва максимално от възможностите, които той предоставя за предприемачите", каза Деница Симеонова, основният инициатор на събитието, която има богат личен опит в предприемачеството.

Наталия Митева обясни, че в оперативната програма „Образование" има специален инструмент за дялово финансиране на стартиращи компании и проекти на студенти и докторанти. „Човек може да е предприемач независимо къде работи - и в частния бизнес, и в неправителствения сектор, и в държавната администрация, и в политиката и в научната сфера", каза зам.-министърът на образованието.

Доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика", се спря на темата за социалното предприемачество и на специалната методология за изчисляване на доходността от социалното предприемачество, а д-р Христиан Даскалов, председател на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия", подробно разказа за своя личен предприемачески опит като ръководител на международен стартъп в сферата на блокчейн технологиите.

Лекторите заедно със студентите и присъстващите преподаватели обсъдиха въпроси като как се става предприемач, какво трябва да се знае, за да се започне бизнес, какъв е пътят от бизнес идеята до реалното стартиране на бизнес и как Европейският съюз може да помогне.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.