• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Красимир Дачев: 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса

Красимир Дачев: 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса

/КРОСС/ Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Това каза икономистът от „Отворено общество" Георги Ангелов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Част от бизнеса печели от тази криза и създава инфлацията. Това са петролни компании, банки. „Те се справят чудесно защо им плащаме тока и им даваме компенсации. Защо не се фокусираме към тези, които страдат?", попита той.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес, но не и на едрия бизнес, генериращ големи печалби.

Данък „Свръхпечалба" според Ангелов е грешно заложен, тъй като той ще се отнася за втората половина на 2023 г. „Това променя ситуацията, защото едни са взели 2022 г. печалбите, а други ще платят 2023 г.", коментира икономистът.

Заместник-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев заяви, че условията за инфлацията са били създадени с държавните субсидии за бизнеса. „Причините бяха миналата година, когато се раздаваха тези пари. Няма как да натиснеш цените административно, когато един път си ги изтървал. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година, така че беше естествено сега да се получи и при хората", коментира той.

БТПП се обявява за запазване на данъчните ставки и премахване на облекченията, с изключение на тези за хляба и детските храни. Държавният дълг трябва да се запази нисък. Според Дачев приетите мерки за потискане на инфлацията от правителството трябва да продължат. „Нашето мнение е, че компенсациите трябва да бъдат за всички небитови клиенти, без изключение. На входа трябва да бъдат еднакви, защото иначе се получават много игри. Държавата няма капацитет за тези прецизни изследвания", заяви Дачев.

По-лесният подход от диференциране според него би бил големите бизнеси, генериращи големи печалби, да бъдат обложени с 33% данък „Свръхпечалба", предложен от служебния кабинет.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.