• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Благоев: Празнуваме Освобождението под формата на васално княжество спрямо Османската империя

Благоев: Празнуваме Освобождението под формата на васално княжество спрямо Османската империя
По думите му обществото страда от демонстративен патриотизъм

/КРОСС/ България празнува, но знаем ли какво и как точно се е случило днес? Кои са митовете, които настоящето е наложило на историята? Каква е ролята на България за собственото си освобождение, превърнала ли се е думата "патриот" в политически лозунг?

„Ние много обичаме да веем знамената по историческите места, да се загръщаме с тях като с шал по стадионите, да ги веем на хората. Но когато дойде време за национален или официален празник вижте колко знамена се веят от балконите", заяви историкът и публицист Горан Благоев.

Според него това означава демонстративен патриотизъм. „Площаден патриотизъм, при който ако утре засвирят ракетите от североизток колко от нас ще отидат в окопите да защитават държавата и знамето ни? Малко са", посочи той.

„Днес празнуваме Освобождението и то под формата на васално княжество спрямо Османската империя забележете на 1/5 част от българското землище. Ако българите си почитат историята и се гордеят с нея, то трябва да признаят това землище като институционална карта и акт, очертан със Султански ферман на 27 февруари 1870 г.", уточни Благоев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За освобождението можем да благодарим на Русия, за Сан-Стефанския договор. За останалото можем да благодарим на Австрия и Великобритания - за Берлинския. То се вижда кой е приятел и кой е враг. Или не се вижда. Това за ракетите от Североизток е малко пресилено, но не съвсем невероятно при управлението на идиотско правителство, подобно на актуалното и още по сбъркано уж Народно събрание.

03.03.2024 09:50:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.