• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Йордан Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна

Йордан Божилов: Вече е ясно, че български боеприпаси ще стигнат до Украйна

/КРОСС/ Българските боеприпаси ще стигнат до Украйна, макар и не директно и това вече е ясно за всички, коментира в БНТ "Денят започва" директорът на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов. Той изтъкна, че страната ни разполага с един от най-големите налични старосъветски тип арсенали - въоръжение и боеприпаси.

Тази фаза на войната изисква изключително голям запас от боеприпаси съветски тип и България е може би единствената страна в Европа, която може в момента директно да предостави такива. Министерски съвет прие акта, с които ще достави на Вазовските машиностроителни заводи боеприпаси и то точно от тези, които сега са най-необходими и за всички е ясно, че те няма да останат във ВМЗ - Сопот, каза Божилов.

Страната ни, обаче, няма да може да се възползва от американските и европейските фондове за модернизацията на Българската армия и това е проблематично, допълни той.

Министерство на отбраната дава стари боеприпаси на ВМЗ, а след три години ВМЗ трябва да произведе нови и да ги даде на Министерство на отбраната. Това не е модернизация на армията и не ни приближава към стандартите на НАТО, защото ВМЗ ще произведе пак стар тип боеприпаси, обясни той.

Божилов коментира и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Според него с този ход Путин се опитва да сплаши Киев и държавите от НАТО.

За да се използва едно тактическо ядрено оръжие, трябва да имате голяма цел. Тези оръжия са създадени да се порази голям военен обект, например, кораб или завод за производство и големи градове, включително. Но използването на такова оръжие ще прекрачи една граница, която никога досега не е прекрачвана. Путин се аргументира с това, че други държави предоставят оръжия с обеднен уран на Украйна и това води до руската реакция. Искам да ви кажа, че обедненият уран не са ядрени оръжия. Просто в снаряда има, да кажем, един голям пирон. Това е много твърд метал. Аз съм държал в ръката си обеднен уран. Засича се някакво, но много слабо излъчване. Целта на този обеднен уран е да пробие броня, да пробие бункер. Аз съм бил в Швейцария, където изследваха точно влиянието на обеднения уран в природата и мога да ви кажа, че няма никакво замърсяване, посочи Йордан Божилов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.