• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Енергийни и витаминозни бомби: Топ 3 най-полезни плодове през пролетта

Енергийни и витаминозни бомби: Топ 3 най-полезни плодове през пролетта

/КРОСС/ Пролетта е преходен сезон и в унисон с настъпващите промени в природата, такива се случват и при нас. Усеща се липса на енергия и настроение, пролетна умора, бързо изтощаване... За да се справите с всичко това и вместо да поглъщате изкуствени добавки, ви предлагаме няколко енергийни и витаминозни бомби, които да си доставите с характерните за този прекрасен сезон от годината плодове.

Какво по-хубаво от извор на енергия, младост и свежест от природата?!


Ябълки

Този плод е прекрасен през цялата година, но пролетта се появяват различни сортове и изборът на пазара става огромен.

Ябълките са богати на органични киселини, минерални и полезни вещества и влакнини, антиоксиданти, витамини, пектин, магнезий, фосфор, калий, калций и желязо.

Пектинът има за цел да действа благоприятно при хранителни разтройства и да понижава нивото на холестерол в кръвта. При свързване на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този начин се подобрява кръвното налягане.

Пектинът, на който са богати ябълките, отстранява хранителните токсини, помага при атеросклероза, сърдечно и мозъчно-съдови проблеми, гастрити, язви и стомашно-чревни и чернодробни заболявания, цироза, наднормено тегло и затлъстявания, детоксикация на организма от тежки метали, склонност към образуване на жлъчни камъни.

Така че да обобщим - една ябълка на ден държи докторът далеч от дома, както казват старите хора! Помага за храносмилането, за по-здраве сърце, при отслабване, за предотвратяване на диабет, за здравето на дихателните пътища и е прекрасна за устната хигиена.

Ягоди

Вече е време за вкусните, сочни, червени и сладки ягоди. За краткото ягодово време от годината може да им се насладим в техния истински сезон, но това е безценно. Освен ако не сте алергични към тях, ползите им са безброй.

Ягодите са източник на витамин A, B1, B2, B6, E, PP, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина.

Те са богати на фибри и витамин С - комбинация, която намалява оксидативния стрес в организма, и може да понижи риска от сърдечни заболявания.

Плодовете, богати на фибри и вода, каквито са ягодите, намаляват чувството за подуване в стомаха и появата на газове. Отделно фибрите се грижат за правилното функциониране на храносмилателната система и баланса на чревната флора.

Освен това с ягодите си набавяме и калий, който спомага за контрола върху високото кръвно налягане. А диета, богата на калий и бедна на натрий, може да намали риска от високо кръвно налягане и инфаркт.

Кайсии

В края на пролетта и в началото на лятото започва и сезонът на кайсиите.

Тези прекрасни плодове имат богато съдържание на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор. Притежават фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото, благодарение на високото си съдържание на течности.

Спомагат за храносмилането и стимулирането на движенията на червата, облекчават подуването и газовете.

Големите количества витамин С в тези плодове действат антиоксидантно на тъканите, като предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, предотвратяват образуване на плаки по съдовете и тяхното запушване. Витамин С спомага за балансиране на кръвното налягане и холестерола.

Течностите и фибрите в кайсиите в комбинация с минералите в този плод дават един силен тласък на метаболизма. Кайсиите, заедно с ябълките и ягодите са чудесен избор за отслабване, защото освен че засищат, дават много енергия.

Кайсиите имат полезно въздействие при възпалителни процеси. Могат да помогнат да облекчите сериозни състояния, като артрит и подагра.

Заради богатото съдържание на желязо в тях, те подпомагат овладяването на анемията. Този минерал е важен и при храносмилателни проблеми, умора, главоболие, метаболитни проблеми.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.