• 01 Дек 2023 |
 •  USD / BGN 1.7893
 •  GBP / BGN 2.2645
 •  CHF / BGN 2.0454
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 17°C

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания.Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел

2 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания.Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел

/КРОСС/ Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е народен и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век.

Градът бил заплашен от нападение на сарацините. Събрали се били за молитва огромно множество хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в знак на защита.
 
Предполага се, че празникът е честван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, но по-късно е забравен или забранен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 г., когато князът построява една от най-красивите руски църкви на Нерл във Владимир и я нарича на Покров Богородичен.
 
От Руската църква празникът е заимстван в Българската църква през 19 век. По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.
 
Този ден е едно от реалните доказателства, че след своето успение - физическа смърт, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също така да ни помага винаги, когато това е възможно. Текст на притчата: 
„На 1 октомври 910 г. арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри.
 
В храма във Влахерна, където се пазела безценна християнска светиня - една от дрехите на Пресвета Богородица, се събрали много вярващи, за да молят Господ за защита.
Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний.
 
Около 10 часа вечерта Св. Андрей Юродиви вдигнал глава към купола на църквата и останал изумен от гледката.
 
Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. 
Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха - омофор и с нея покрила вярващите.
 
Св. Андрей Юродиви запитал своя ученик дали вижда Божията майка, а той потвърдил.
 
Арабите били отблъснати от града. Населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила.
 
В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров - покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се". 
В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.