• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Готвят протести заради статута на един от най-красивите плажове у нас - Болата.

Готвят протести заради статута на един от най-красивите плажове у нас - Болата.

/КРОСС/ Жители на село Българево, община Каварна, са готови за протести заради статута на един от най-красивите плажове у нас - Болата.

Недоволството им последва акциите на Министерството на туризма, екоинспекцията във Варна и местната полиция и масовото глобяване на шофьори за паркиране около плажа. Болата е част от резерват „Калиакра" и според закона там не трябва да се плажува, забранен е и достъпът на автомобили.

Глоби от 1 000 до 3 000 лв. са получили плажуващите на Болата при акцията от последните дни. Хората споделят, че никъде няма указателни табели.

"Пристигнаха и ни награбиха. Тези коли спират, защото няма никакви знаци. Как може чужденците, които искаме да идват тук, да четат законите, а да няма едни нормални човешки табели. Да има предупредителна табела, направете един паркинг горе".

Още през 2017 година се заговори Болата да бъде изваден от резерват „Комплекс Калиакра" и да бъде включен в защитената местност Степите, за да може тази зона от северното Черноморие да бъде поддържана, обезопасена и защитена от застрояване.

 

Кметът на Българево Георги Георгиев признава, че туризмът държи Българево, а плажът Болата е жизненоважен за местните хора. Боклукът от Болата се извозва три пъти седмично за сметка на селото, което същевременно не генерира никакви приходи от плажа, тъй като той не е собственост на общината.

„Многократно сме писали до МОСВ, МОСВ ни прехвърлят в МРРБ. Пишем в МРРБ, МРРБ ни прехвърлят в „Пристанищна инфраструктура" и „Морска администрация". Така се въртим в един омагьосан кръг", посочва Георгиев.

Ако се продължава само с репресивни действия, без допълнителна грижа за туристите, ще ги загубим не само за тази година, но и за следващата, категоричен е кметът на Българево.

Как може да искаме от чужденците да познават законите ни, след като няма табели за статута на района, пита Калина Стоилова. „По плажа няма кофи за боклук - най-елементарното. По плажа има фасове, хартии, кучета се разхождат. Такава мръсотия! Буквално трябва да се затвори в условия на пандемия."

Избралите да прекарат своите летни дни на плажа „Болата" споделят, че мястото е невероятно красиво, подходящо за семейства с малки деца и много предпочитано заради липсата на строителство и погубена природа. Но и всички са единодушни, че за залива никой не полага никакви грижи. Плажът отива към разруха, разказва посетител, който познава района отдавна.

„На северното Черноморие това е най-хубавият плаж, а за него нищо не се прави. От 30 години тука няма никаква промяна. Тези буни са направени 1963 година, които са ми „набор". Започват да се рушат и никой нищо не възстановява. Въобще на кой е този плаж? Защо не се изчисти отстрани пътят? Ние сме като едни кози, не можем да се разминем на този път."

 

След настояване от страна на местните жители, преди две години е започнала процедура за изваждането на плаж Болата от резерват "Калиакра", но процесът все още не е завършен.

Масовото недоволство тогава е било провокирано от ограничения достъп до плажната ивица с бетонни блокове. През май 2018 година бившият екоминистър Нено Димов подписва заповедта, с която плажът Болата се изважда от резервата Калиакра. Решението се взима в отговор на желанието на местните граждани.

Предложението за изваждането на плажа и на паркинга на нос Калиакра от резервата идва от страна на тогавашния кмет на община Каварна Нина Ставрева. Промяната на статута ще доведе до осигуряването на свободен достъп до плажа и гарантиране на сигурността на хората, които го посещават.

След изваждането от резервата, плажът на един от най-красивите Черноморски заливи трябва да бъде включен в границите на защитена местност Степите. Това ще гарантира, че всякакъв вид строителството ще остане забранено. Миглена Иванова, главен експерт „Защитени територии" към РИОСВ - Варна, уверява, че по-облекченият режим няма да даде зелена светлина на инвестиционни намерения в местността.

Решението не е окончателно и ще влезе в сила, само ако бъдат приети законодателните промени, тоест народните представители последни ще имат думата. Финализирането на процедурата за изключването на Болата от територията на резерват Калиакра е свързано с промяна в Закона за защитените територии, пояснява Миглена Иванова.

Към настоящия момент Болата все още е територия в резерват. Междувременно от община Каварна настояват за облекчаване на достъпа до плажа. Имат проект за паркинг, но за да бъде осъществен, територията трябва да бъде извадена от резервата. Оказва се че пътят до Болата е опасен, но неговият ремонт също не може да се случи без законодателните промени да станат факт.

 

„Линейка не може да влезе дотам, вярвайте ми, камо ли да стане пожар, даже и пожарна. Пътят е изключително тесен, труднодостъпен, колите отиват 500-600 метра нагоре. Вече Болата от прекрасно място ще стане опасно място за хората", коментира кметът на Каварна Елена Балтаджиева пред БНР.

Трябва да се ремонтират брегоукрепителните съоръжения, едно от които е почти разрушено, категорична е тя.

Балтаджиева описа в предаването "Хоризонт до обед" безсилието на общинската администрация да ремонтира или да укрепи пътя, който вече почти изчезва. „По този път аз не мога и пиронче да сложа, камо ли дъсчица или цимент. Нямам право. Попадайки, дали в резерват или в сипеи, няма да може да бъде ремонтиран. Започва да изчезва. Глобите на юридическите лица са още по-солени от глобите на физическите."

Болата е един от трите плажа у нас, които попадат на територията на природни резервати, отбеляза Василка Танева, дирекция „Контрол на концесионната дейност" в Министерство на туризма. Тези плажове не могат да бъдат отдавани на концесия или под наем, а Министерството на туризма управлява морските плажове именно чрез тези две правни форми, допълни тя.

Като неохраняем този плаж не може да бъде стопанисван, за него важат редица забрани по Закона за защитените територии, а промени в този закон засега не са направени. Паркирането на територията на всички морски плажове в България е забранено по Закона за устройството на черноморското крайбрежие, припомни още експертът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.