• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница

Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница

/КРОСС/ Не по-рано от 4 до 5 години може да има детска болница. Това стана ясно по време на второто четене на бюджета за следващата година. Спор възникна за парите за отчуждителните процедури за строежа й.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че нямало ясен терен. Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов пък каза, че вече се работи по отчуждителните процедури на терена.

От "Възраждане" настояха да се намали влиянието на НПО-тата. Има ли държава, колко години ще говорим за детска болница, ядоса се и Иван Ченчев от БСП.

Депутатите са против детската болница да се "забие" в Горна Баня, както се изразиха, но ще се строи там, защото теренът бил консенсусен. Бившият здравен министър Костадин Ангелов също призна, че теренът не е подходящ. Но общественият съвет не искал да се повдига въпросът, за да не се отлага строежа.

Политическите лидери внасят в деловодството одит на всичко свършено по изграждането на Детска болница и министърът да докладва в ресорната комисия всеки месец. А проблем е и нуждата от прилежащата инфраструктура, задръстването по Околовръстното, хеликоптерната площадка. Не започва от началото процесът, извървян е много път, включи се и Васил Пандов от ПП-ДБ. Да не се политизира темата, настоя народният представител.

Важното е, че още 5 години няма да имаме детска болница, изтъкна Иван Ченчев, на фона на това, че частни болници никнат като гъби.

По време на дебата Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че за детска болница е подходяща резиденция Лозенец, но беше репликиран, че по-лесно това може да се случи на терена на болница "Лозенец".

Асен Василев обясни, че ако има нужда от допълнителни средства, те ще бъдат дадени, след като има виза за строеж. Предварително пари не се давали. А записването на текста за изграждането на детска болница в Закона за бюджета гарантирало, че тя най-после ще се случи.

Никакви НПО-та, правителството да каже ще прави ли болницата, настоя и социалистът Румен Гечев. Иван Ченчев пък поиска от парламентарната трибуна временна комисия, която да следи изграждането на детската болница.

В началото на месец декември обаче на извънредно заседание, в присъствието на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница бе запознат с план-графика на дейностите, които следва да бъдат извършени с цел реализиране на проекта.

Според разписаното до края на декември 2023 г. трябва да бъде предоставен анализ "Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в град София", изпълнен от екип на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Отново до края на годината предстои и сключването на Споразумение с ЕИБ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада - "Структура, обхват и капацитет" на Националната педиатрична болница (НПБ), "Функционална програма (техническо задание)" и "Обхват на оборудване и обзавеждане". Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 седмици след подписване на Споразумението.

Паралелно с това, трябва да бъде изготвено геоложко и хидрогеоложко проучване на терена, а след приключване на процедурите по обжалване на обществената поръчка, ще стартира и събарянето на съществуващите сгради в определения терен. Зададените срокове за проучването на терена и събарянето на сградите са съответно 12 и 28 седмици от датата на стартиране.

След това предстои издаването на ВИЗА за проектиране на бъдещия обект. Когато документът бъде издаден ще се премине към обявяване на процедура по избор на проектант и авторски надзор на болничен комплекс. Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При готов проект, той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на НПБ.

Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца. Когато сградата е факт МРРБ трябва да издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Междувременно следва да бъдат обявени и процедури за избор на доставчици за оборудване и обзавеждане.

Припомняме, в края на май 2023 г. бе обявено, че проектът за Национална детска болница вече е с одобрен ПУП - Подробен устройствен план, след като бе взето решение за терен в столичния квартал "Горна баня", който бе предоставен от Столична община.

При строителството на болницата стана ясно, че ще има участие и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). През лятото тази година се очакваше до януари 2024 г. да започне самото изграждане, а до две години и половина болницата да е готова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

21.12.2023 18:51:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.