• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: ВМА създаде школи в медицината

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: ВМА създаде школи в медицината

/КРОСС/ Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия, в публикувано в сайта на Информационния център на Министерство на отбраната интервю, по повод 130-а годишнина от създаването на ВМА, която ще бъде отбелязана символично на 1 декември заради пандемията от КОВИД-19.

Основната ни мисия е укрепването на Въоръжените ни сили, заявява генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия.

- Генерал Мутафчийски, къде е днес ВМА, 130 г. след началото - създаването на Софийската обща гарнизонна болница?

Много ангажираща е 130-годишнината от създаването на ВМА. Защото след Освобождението една от първите сериозни институции, създадени в България, са армията и военномедицинската служба към нея. ВМА носи всички следи, оставени през времето на дълбоки традиции и последователност, като е запазвала стремежа си да е лечебно заведение - еталон за всички лечебни заведения в страната. И в духа на съвремието, в което науката и технологиите са най-голямата сила за развитието на която и да било сфера, но особено - на медицината. Стремим се ВМА да е високотехнологична болница със знаещи и добре подготвени кадри, които да управляват съвременни технологии и да са иноваторите у нас за най-съвременните методи на лечение. И едновременно с това да не забравяме основната си мисия - за укрепването на Въоръжените ни сили. Повечето от приоритетите в програмата за развитие на ВМА, които защитавах при встъпването ми в длъжност като неин началник, вече съм изпълнил, други, повечето дългосрочни планове, остават за бъдещето. Но 130-годишнината отбелязваме с напълно реновирани всички клиники във ВМА - София. Важно от лечебна гледна точка е завършването на реновирането на операционния блок, най-съвременният на Балканите, но и конкурентен на такива в европейски елитни лечебни заведения.

- С какви средства работите?

- Операционният блок е едно от най-големите капиталовложения, които направи ВМА със собствени средства, след като от 1 януари 2018 г. нямаме дългове. И така много по-успешно управляваме паричните средства, които идват към ВМА: от бюджета от държавата чрез МО, по НЗОК от лечение на пациентите ни, от МЗ по линия на спешната ни помощ. Получаваме и други финансови вземания, но с тях формираме нашия дял от собствени приходи в бюджета на държавата. С моя екип все по-добре изпълняваме тези финансови планове: тази година - на 80%, защото ние не сме само консуматор на финансови средства. От съществуването си ВМА е достигала най-много до 40% вноска в бюджета.

- В какво друго ще вложите средства?

 В спешна терапия догодина ще се реновира и останалата част от Спешния център, за да е завършен като диагностичен и лечебен център. Той е лицето на голяма болница като ВМА. И трябва да е с добри възможности за прием и на масово постъпване на пострадали. Самият смисъл на съществуване на болницата е такъв. Създадохме и диагностичния блок към Инфекциозната клиника. И така поставяме основата на нова философия по отношение на лечението на инфекциозните болести в България: създаване на самостоятелна специализирана инфекциозна клиника, но допълнена с такъв блок със скенер, рентгенов апарат, ехографски апарати и диагностични и вирусологични кабинети. Т.е. една самофункционираща клиника в рамките на останалата част от болницата за обслужване в пълен обем на инфекциозно болните. В пандемията изолираме болните там, за да работят и останалите клиники в централната болница. Така изграждаме и инфекциозната клиника в сливенската ни болница, също отделена от основната сграда и напълно реновирана и обзаведена, с допълнителен асансьор и кислородни инсталации. Идеята е във всички наши болници в страната да имаме такива самостоятелни клиники. А и самата история на медицината и конкретно на военната медицина подсказва, че трябва да имаме такива готовности. През Първата световна война загиват повече войници от инфекциозни заболявания, отколкото на бойното поле. А въпреки напредъка на съвременната медицина природата винаги може да ни изненада. Много съм горд, че екипът, който имам честта да управлявам, мобилизира сили и осъществихме тези два проекта - в София и Сливен. Трябва да мислим с ходове напред, когато се очаква коронавирусната инфекция да продължи десетилетия.

- Какво друго в дейността на екипа на ВМА е приоритет?

Имаме добри болници, чийто капацитет развиваме все повече технологично и с квалификация на кадрите. Но водещото преди всичко друго е, че нашите пациенти трябва да пристигнат при нас живи, защото първите минути от нараняване на бойното поле или в други условия са жизнено важни за лечението. Неслучайно ги наричат „платинените 10 минути" и „правилото за златния час". Особено акцентираме на помощта на военните парамедици и бойните санитари, на военните лекари на първа линия, както и на самопомощ и взаимопомощ. Тоест по-широк кръг от военнослужещите трябва да бъдат обучени на правилата за спасяване на живот. Затова изградихме нашия тренинг център заедно с общежитие за обучаваните. Съоръжението сме заимствали от американската армия, която има такива бази за обучение. Безценна е помощта на Националната гвардия в щата Тенеси - САЩ, наши партньори в изграждането на този обект с ноу-хау и обучителни програми, които адаптирахме, а и архитектурния проект за съоръжението, което финансирахме и изградихме. То пресъздава реална бойна ситуация за трениращите как се спасява живот до евакуирането на пациента.

Всъщност тези принципи бяха разработени в последните 20 г. благодарение на последните войни в Ирак и Афганистан. Там се промени философията на военната хирургия и военната травма-хирургия като цяло. Ние заимстваме всички постижения в тази област. А амбицията ни е тренинг-центърът да заработи освен за армията ни, да се утвърдим и като регионален център и за съюзническите войски от балканските страни. Съоръженията са скъпи, но това е едно от най-важните неща за армията ни в момента. Успяхме най-после със средства на ВМА да оборудваме всички наши лекари и сестри във войсковите части със санитарни раници по американски образец, с които наистина може да се спасява живот.

- Как се развиват военните болници в страната?

 Целта ни е да се развиват в стратегически направления, такива са и инвестициите в тях: за по-високи способности на болниците и санаториумите на ВМА. Снабдени са с такава апаратура, че напълно отговарят на Роля 2 - усилена, и Роля 3. Освен да вдигнат ранга на болниците и възможностите им, целта е и да отговарят по-пълно на изискванията на добрите диагностика и обслужване на всички военнослужещи независимо къде се намират. А ВМА е основен стълб и в гражданското здравеопазване. Сред най-стратегическите обекти за Източна България е клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна. Реновирана е напълно заедно с операционните. И сега там имаме една от най-съвременните клиники по изгаряния и по пластична хирургия в България - и за ВС, и за гражданското население.

В Сливен е завършен проектът за инфекциозната клиника. А болницата ни там на няколко пъти беше водеща поради излизане от строя на големи групи от персонала на COVID звеното в областната болница. И медиците ни се справиха много добре, а и самият началник на военната ни болница е лекар инфекционист, който приема проблемите присърце. Заради натиска от COVID болни във Варна до 40% от болницата ни там беше трансформирана за това лечение, разшири се и реанимацията за COVID пациенти. Развиваме клиниките, болниците, войсковите поделения, обучението на кадрите, но и рехабилитацията. Затова и реновираме основно пети блок в санаториума в Хисаря, който ще е готов най-късно през февруари 2022 г. В Банкя допълнихме част от екстрите в санаториума с изграждане на плувен басейн. Нито един инвестиционен проект не изостана. Но не забравяме и приноса на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които участваха активно в овладяването на COVID пандемията. Те са достойни за признание и за годишнината на ВМА на 1 декември ще бъдат почетени. Не спират и задачите ни зад граница. При поредица от успешни участия в мисията на ЕС в Мали получаваме все по-добри отзиви от партньорите и награди за военните ни медици.

- Как посрещате COVID вълните?

- По време на четвъртата вълна ВМА - София, е болницата с най-много разкрити интензивни легла - 71. „Пирогов" има два пъти по-малко. А интензивните легла са ахилесовата пета, особено при масово постъпване на тежко болни пациенти. Но макар да имаме само 55 интензивни легла по Здравна каса, ги направихме 71. Отделно имаме още 25, които не са за COVID заболели. Тоест ВМА разполага с 96 интензивни легла - почти като при военна ситуация с по-ограничен характер. ВМА винаги е участвала активно в преодоляване на кризи, имахме и трансформирани 12 клиники само в столицата за COVID пациенти. Сега са 6 в централната сграда, а тази по психиатрия е за психично болни с COVID, безценна помощ за София. И едновременно са 60-те легла в инфекциозната клиника. От началото на пандемията екипът й не е почивал. Защото поема заболелите и в периодите извън пика. Моето искрено уважение към тези хора, които не свалиха маските, очилата и защитните костюми, вече година и 8 месеца. Трупаме опит и знание, но и умора. И затова апелираме за разум - ваксините наистина са мощно оръжие срещу пандемията.

В нея ние изпробвахме какъв е нашият резерв, като отиграваме ситуации, в които сме на предела на възможностите си. А философията за съществуването на нашите болници е такава, че те винаги ще са на предела, когато е нужно. Затова благодаря на всички колеги, които имат пълно разбиране за отговорностите на ВМА, за това, какво е ВМА, и че това са болниците, които се готвят за война, за извънредна ситуация. Досега издържаме на изпитанията на времето и на тежката ситуация.

- Но не всичко са инвестиции и нови технологии...

 Да, сред основните неща е развитието на кадрите ни. Днес имаме 5 випуска с 90 курсанти. Специалността на военния лекар се утвърждава все повече. Мотивацията е важна, защото тези млади хора се обричат на родината си, като полагат военна клетва. А след договора за 16 години съм сигурен, че ще останат във ВМА до края на професионалния си път. Винаги им казвам, че ВМА не само ще попълни кадрите си с тях, но и ще им предостави възможности за развитие.

- Наскоро заявихте, че ВМА отново се милитаризира.

 Във ВМА още берем плодовете на един период, в който като огромна грешка при огромните съкращения в армията се съкратиха масово и медицински офицери. Благодарение на условията за развитие на младите хора днес има по-голям интерес за приемането на завършилите медицина на военна служба. Залагаме изключително и на курсантите от ВВМУ във Варна, които учат и в МУ в града. Това са истински офицери, възпитавани в истински милитъри дух и умения. А светът нито се успокоява, нито става по-безопасно място в геополитически план. И не е бил по-сложен от времето на Студената война. Като членове на НАТО не бива да забравяме къде се намираме. Аз и моят екип знаем какви отговорности носим. И по набирането и възпитаването на кадри работим дългосрочно. Когато възникна програмата по тристранния договор между ВВМУ, ВМА и МУ - Варна, знаехме, че обучението ще даде плодове чак през 2032 г. Но и в държавата проблемите трябва да се решават с по-далечни хоризонт и визия.

- Кои са школите, които създаде ВМА?

 Много сериозна школа с национално значение е тази в трансплантацията на черен дроб. Тя не е „сърцето на военната медицина", но показва нивото на медицината ни: короната на коремната хирургия. Голямо събитие бяха първите ни трансплантации, в които имах честта да участвам - до 33-тата. Сега това е нормална лечебна процедура и ако имаше повече донори, щеше да бъде още по-нормална. При проф. Никола Владов се създадоха направления, абсолютно важни за България: по отношение на чернодробната и панкреатичната хирургия и на трансплантацията на черен дроб. В гастроентерологията при проф. Крум Кацаров са миниинвазивните процедури при жлъчно-каменна болест, при тумори на жлъчните пътища, протезирания, които се правят на още 2 места у нас. Тежък процес е подборът на кандидатите за трансплантация, ангажиращ време и пари, които въобще не са овъзмездени, наблюдението на тези болни преди и след трансплантацията. Сериозна школа имаме в областта на хепатологията във връзка с лечението на хепатит В и С. Известна е работата и на проф. Салтиров в урологията и успехите в миниинвазивните методики и ние сме лидерите, които „чертаят модата" в това лечение у нас, както и направленията, които изредих. Лидерите на тези клиники са хора с изключително не само национално, но и международно присъствие. Клиниката ни по ендоскопска хирургия, която ръководех, е лидер в тази хирургия у нас. Тя продължава да се развива като основоположник на поне 26 вида лапароскопски операции, за първи път направени в нея. Гордост е присъствието на доц. Ивелин Такоров в Първа коремна хирургия, където пренася наученото от проф. Владов и прави чудеса. Добре е да имаме млади хора, обучени навреме. А той вече започва да задминава своите учители... В областта на травматологията в клиниката на проф. Неделчо Цачев, на протезирането, в миниинвазивната травматология пак сме лидери. Преди дни беше направена уникална за България операция, в която се включват възможностите и на виртуалната реалност, което е военна технология. В пулмологията завършихме ремонта на миниинвазивната част, където се работи с най-съвременни методи и се прави и едно от най-скъпите неща - вземане на трансбронхиални биопсии. Четирима пулмолози се обучиха в Австрия в областта на трансплантацията на бял дроб, издадоха и книга за белодробните трансплантации. Днес сме готови за тях, но според нормативните документи тя се прави в кардиохирургични клиники, каквато нямаме. И ВМА подписа договор с болница „Св. Екатерина", където кардиохирурзи се обучиха за самата трансплантация. От личен опит знам, че само с една трансплантация са ангажирани минимум 50-60 човека.

- В това време пандемията продължава...

...А най-добрият ваксинационен център е във ВМА. Досега сме ваксинирали „един град" - около 130 000 души.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

30.11.2021 08:49:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.