• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Христо Хинков: Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната

Христо Хинков: Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната

/КРОСС/ Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната. Това каза в BTV „Тази сутрин" бившият здравен министър от редовното правителство проф. Христо Хинков.

От телевизията припомниха, че във вторник служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз" с инвеститор „Търговска лига", но в сряда премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравният министър с уволнение.

Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво - както всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може да подсигури, поясни проф. Хинков. Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет. Но за съжаление като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която една частна инициатива може да направи, допълни проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежът на тази болница де се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна такава болница, призна още бившият здравен министър.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия - от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено, каза още проф. Хинков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.