• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Асен Меджидиев: Детската болница ще е изградена до две години

Асен Меджидиев: Детската болница ще е изградена до две години

/КРОСС/ Подсигурени сме финансово, дори и да се подпише удължаване на държавния бюджет. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Той обясни, че в представения от служебният кабинет бюджет е заложен финансов ресурс за увеличаване на клиничните пътеки за децата. От НС зависи дали този бюджет ще бъде гласуван, за да се случи това, подчерта здравният министър.

Той коментира случаите на оперирани по два пъти пациенти, но само по документи.

„Финансирането на клиничните пътеки се осигурява чрез НЗОК и контролът е от там, а не от Министерството на здравеопазването. В кардиологичните клиники постъпват хора с тежки състояния. Когато един лекар оперира такъв човек, понякога пациентът остава за наблюдение. Може да се наложи в следващите дни пак да го оперира. По НРД лекарят няма как да направи операция по същата пътека. Аз като лекар съм оперирал детенце четири пъти за четири дни. Лекарят цели пациентът да е здрав“.

Той коментира случая с починалата в Русе 29-годишна родилка. Операцията е протекла нормално, но на сутринта състоянието на майката рязко се е влошило, а на следващия ден тя умира.

„Медицински надзор проверява как се спазват медицинските стандарти и как е извършена медицинската дейност. Това е оторизираният орган. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат“, каза министърът.

Министър Меджидиев заяви, че Националната детска болница е обект от национално значение с приоритетно финансиране. До две години и половина болницата трябва да бъде изградена, заяви той.

„Теренът, който избрахме и подписахме подробен устройствен план, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара естествен парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е комуникативно и с добър достъп - има отделен вход за пациенти, отделен за линейки. Ще бъде изграден хотел, ще има рехабилитационен център. Искаме да направим една модерна болница, а не една поредна болница в София“, обясни Меджидиев.

Подписан е договор с Европейската инвестиционна банка за изготвяне на цялостен анализ на болницата.

Подписано е споразумение и с кмета на Община Бургас държавата да стане съдружник в изграждането на Детската болница в Бургас. „Сложихме първа копка и на големия детски комплекс в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Обединявайки усилията на тези три звена, ще покрием страната с качествено и модерно детско здравеопазване“, обясни служебният министър.

В момента в цяла Европа няма детски антибиотици. В България обаче Министерство на здравеопазването е успяло да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хил. опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик, обяви Меджидиев.

Първият медицински хеликоптер ще дойде на 15 декември. До 15 дни ще приключи процедура, след която могат да пристигнат хеликоптери на лизинг. До края на месец юни те ще могат да се включат в спасяването на пациенти. В понеделник завършва обучението на първите 50 медици, които ще могат да летят на тези хеликоптери, обяви министър Меджидиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.