• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Борисов: Горанов да се обяснява за Божков

Борисов: Горанов да се обяснява за Божков

Какво сме му взели - завод ли, фабрика ли, изригна премиерът по повод обвиненията на хазартния бос

/КРОСС/ "Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал - днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни", коментира пред "Сега" премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос пред БТВ. Премиерът не каза ще поиска ли оставката на Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта."

Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали. "Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми", каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета" за търкане попадат в данъчна ваканция - 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. "Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски". Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", бе категоричен той.

Борисов редовно влиза в ролята на спасител за футболните клубове, като през последното десетилетие неведнъж намира спонсори, включително и държавни, и раздава милиони за стадиони на частните клубове. Примерите са много, като само от началото на 2020 г. премиерът "раздаде" 37 млн. лв. за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, а на "Левски" обеща подкрепа за изграждане на козирка на ст. "Георги Аспарухов" и за евентуално финансиране чрез спортния тотализатор.

Впрочем, относно помощта за "сините", спортният министър Красен Кралев заяви в прав текст, че държавата е готова да помогне на клуба, ако бъде сменена собствеността му. В момента мажоритарен собственик е приближеният до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

"Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент", добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

"Сега" зададе и въпроси на министъра на финансите Владислав Горанов - колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на "Нове Холдинг", и дали ще подаде оставка. От пресцентъра на МФ отговориха, че министърът ще направи изявление по тези въпроси пред журналисти в парламента.

Когато избухна скандалът, Владислав Горанов обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта - въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

"Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност", каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков.

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. "Ако съм знаел, не бих допуснал", каза той, старателно избягвайки думата "оставка" .

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво има да обяснява министър на поредния обвиняем,издирван с Интерпол. С голямото самочуствие от Магурата се издигна та чак до Емирствата.

09.05.2020 06:54:02

Питане

КРОС, ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ КАКВО Е КАЗАЛ БОЖКОВ? Тулупа си го знаем с неговите простотии и лъжи...

08.05.2020 16:12:12

Народът по темата:

Позорът на България има едно лице!Лицето на Българоубиеца Боко банкянски! " Хей , народ поробен , що си тъй заспал? Ил живот свободен теб не ти е мил?" отговор koko 8 май 2020 | 15:08 Димитър Степанов 8 май 2020 | 15:17 Божков е задържан през социализма бе, кокоши лумпен. Той сам зави, че се е борил срещу социализма. А който се бори срещу социализма няма как да е червн, глупако. В Левски го прати Тикваров , да си наясно , неориентиран лумпен. Катя 8 май 2020 | 14:53 Очакваме да чуем феновете на "Левски"! Мнооого търпеливи наивници! Боба Есемесо 8 май 2020 | 14:31 Ами той и самият ЦВИНОКИО снощи солидно плюваше по ШАЙКАТА за некадърно управление...та в скоро време нема да се учудя и самият ТУЛУП БАРБА ГАНЬОС да почне да се самоплюе за калпавото управление... Абе настанаха времена за рязане на опашки, но и на глави!!!! отговор Томахавката 8 май 2020 | 14:20 Ах,вода ненапита невинно агънце Катя 8 май 2020 | 14:14 Добре де като е толкова невинен Влади Горанов, нека Гешев провери фактите и да се подпише под заключението! Петър 8 май 2020 | 14:13 Проста крадлива мутра Dimitrov 8 май 2020 | 14:11 Боко е простак чутовен някой все му е виновен. Незабравка 8 май 2020 | 14:08 ... оставете ТУЛУПА ЛЪЖЕЦ борисов да си плещи простотиите...НА 14 МАЙ ИЗЛЕЗТЕ пред Парламента 12.00 часа! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Боба Есемесо 8 май 2020 | 14:07 Божеееее.....колко много истина!!!!!!!!!!!!!! Терминалната нарцистична логорея на един тулуп...... Автор: Валентин Хаджийски http: glasove.com categories na fokus news terminalnata narcistichna logoreya na edin tulup .......... Belizan 8 май 2020 | 14:04 Нещо много започна да пари на д..то. Бягай при Мустафата и обещаваи каквото поиска .Декларации против Русия, оплюване на Путин, спирай газопроводи и АЕЦове.Спирай всякакви средства за борба с вироса и плащай (авансово) още 5 6 самолета.Целта е ти да оцелееш , защото си незаменим . Пък нас , кучета ни яли , нали сме "калпав материал". Dimitrov 8 май 2020 | 13:58 Боко е вдигнал кръвното яко! Незабравка 8 май 2020 | 13:48 Преди и СЕГА мафията е Борисов! Разликата е, че има и свиня Пеевски, но най важното е Талибана каскет! Хо хо хо! и ТУЛУПА се обяснява, като влюбена петокласничка!

08.05.2020 15:51:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.