• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Борисов отхвърли депутатското си място, не му трябвал имунитет

Борисов отхвърли депутатското си място, не му трябвал имунитет

Премиерът коментира резултатите от вота при посещение в Рилския манастир

/КРОСС/ Председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов се отказва от мястото си на народен представител. Това обяви той по време на посещението си в Рилския манастир.

Днес подадох заявление пред ЦИК, с което се отказах от мястото ми на народен представител, обяви председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. „На мен имунитет не ми трябва. Като премиер не съм имал и след това не ми трябва. Затова напуснах двата избирателни района, където спечелих и лидерската битка с опонентите", изтъкна Борисов.

„Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана - срутиха се те. Такова срутване като на БСП аз не съм виждал десетилетия наред", отбеляза лидерът на ГЕРБ. Борисов призова да не бъдат обиждани избирателите, независимо на коя партия симпатизират и са подкрепили на вота. „Това са български граждани, не се шегувайте помежду си с тежки обиди. Нас ни наричаха срутище, а от 31 многомандатни избирателни района ГЕРБ спечели в 24. Тези, които се срутиха, да си направят изводи, с тези обиди дотам се докараха", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че ГЕРБ е спечелил и избирателните райони, където за подкрепата на избирателите се бореха още Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов. „И в селото на президента Радев сме първи, и в Плевен сме първи, и в Учиндол, и в Кюстендил, и в Банкя, и във Враца, Монтана, Видин пак сме първи. Нека се уважаваме, това е трудът, това са гласовете на избирателите", категоричен беше председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че се отнася с уважение към всички избиратели и към всички опоненти. „Изборите се правят, за да се направи управление. В предизборната кампания се говори с кое си по-добър, но след това целта е да се направи правителство и стабилно управление, за да можеш това, което си говорил, да го изпълниш", добави Бойко Борисов.

Той обясни и какви подобрения в инфраструктурата са направени в района. "Искам да благодаря за цялата подкрепа, да се извиня, че три месеца беше затворен пътя, но имаше струпване на скална маса. Сега сме го укрепили. Като извинение отпуснахме допълнителни пари за загубите от продажба на свещи и намаляването на персонал", каза той в светата обител.

„Силата ни е в това, че когато има проблем, ние го решаваме. Подпомогнали сме възстановяването и изграждането на много храмове в цялата страна и ще продължим да го правим“.

Правителството вчера отпусна на Рилския манастир 240 000 лева. Решението на кабинета е в резултат на отправената към премиера молба от игумена - адрианополски епископ Евлогий, за подпомагане издръжката на Светата обител за първото тримесечие на тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

В хода на срещата министър-председателят Борисов изтъкна, че хилядите поклоници отново ще могат да посещават Рилския манастир след като бе възстановено движението по пътя за Светата обител след укрепване на срутището. В засегнатия участък бяха извършени необходимите укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по пътя към Рилския манастир. От двете му страни са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби.

Премиерът Борисов акцентира, че с усилени темпове в последните години бяха реновирани много църкви, манастири, джамии. В рамките на мандата правителството отпусна на Рилския манастир 3 052 000 лева. В този контекст Адрианополският епископ Евлогий изказа огромна благодарност към министър-председателя и правителството за финансовата подкрепа и припомни, че преди 1989 г. с десетилетия държавата е била в дълг към църквата. „Сега всичко, което правите за обновлението на храмовете, е добре за целия народ и то ще остане“, категоричен бе епископ Евлогий

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цветозар Томов

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона. Това смята социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. „Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика - популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения. Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил“, пише той в профила си във Фейсбук. Facebook, Цветозар Томов

08.04.2021 18:11:29

Анонимен

доставка на тоалетна хартия https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/toaletna-hartia

08.04.2021 18:03:06

Анонимен

На Запад, накъдето са ви отправени очите и го давате за пример на демокрация, избирателите ви определиха мястото. Защото там няма администрация назначена от ГЕРБ и купени гласове.

08.04.2021 15:57:19

Анонимен

Явно пак ще се прави на сърдит. Гад мръсна! Загроби народа с милярди, опропасти гигантски сделки в полза на България и сега се опитва да е невинен. Гешев ти е имунитета, копеле.

08.04.2021 11:31:38

Анонимен

Глупости. Поредните глупости. Печелите понеже избирателите ви са финансово и кариерно мотивирани. И пак имате отлив на избиратели. Всички освен държавната администрация, назначена от самите вас, ви мразят. Вие сте част от проблема, а не част от решението, камо ли да сте самото решение.

08.04.2021 11:26:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.