• 16 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -3°C

Митрополит Гавриил награди премиера Борисов с ордена на Ловчанската митрополия

Митрополит Гавриил награди премиера Борисов с ордена на Ловчанската митрополия

/КРОСС/ Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с ордена на Светите Новоселски мъченици на Ловчанската митрополия. Отличието бе връчено на премиера заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий" и заради решението на Министерския съвет да не затваря българските православни храмове навръх светлите Великденски празници по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.
„Решението за наградата е на епархийския съвет поради заслугите Ви за завършването на катедралния храм и беше взето още на 16 април т. г. Но поради пандемия не се осъществи. Радваме се, че днес дойдохте, защото трябва да изпълняваме решенията на епархията", обърна се митрополит Гавриил към министър-председателя Бойко Борисов.
За изграждането на новия храм правителството осигури 828 000 лева. Средствата са превеждани на Светата митрополия в периода от 2014 г. до 2019 г.
„Вие устояхте на огромния натиск срещу Вас и не затворихте църквите нито за Цветница, нито за Великден, нито след това", изтъкна Ловчанският митрополит при награждаването на премиера. Министър-председателят изрази дълбока благодарност заради направения жест и подчерта, че няма по-голяма награда от това Ловеч да има такава красива катедрала с впечатляващи стенописи. „Господ направи така, че не увредихме здравето на хората, благодаря на всички владици и свещеници", каза още премиерът Борисов.
Решението за изграждането на катедралния храм в Ловеч е взето през 2004 г. Той е окончателно завършен през миналата година.
След катедралата „Св. Св. Кирил и Методий" премиерът посети частното начално училище „Свети Седмочисленици", където се преподават общообразователни предмети и вероучение. „Обучаваме децата в християнство, но ще трябва да се разширим", посочи митрополит Гавриил. Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент да бъде оказана необходимата подкрепа от страна на правителството.
В Ловеч премиерът посети също печатница с новоизградена модерна база и иновативно оборудване, в което работят над 40 души. Компанията има и успешно реализиран проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", чийто резултат е разширяване на капацитета за производство на основния продукт при използване на високо енергийно-ефективно оборудване. Министър-председателят Борисов разговаря и с ръководството на друго предприятие в града, което произвежда тапицирани мебели. Продукцията на ловешката фирма се пласира основно на европейските пазари и Близкия изток като този дял е над 90% от общото производство. Компанията е реализирала девет европейски проекта на обща стойност 6 млн. лв.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Митрополитите са се нагъзили да ги чука с 300...

Защо обаче Неофит не приема сега и не награждава Мутрата?

03.10.2020 23:37:04

Баничаров

Явно българската православна църква е пълна с педофили като католическата по света, след като награждава ПЕДОФИЛ №1 на България - бойко борисов за подвизите му с малки момиченца и момченца. На тази основа го държат вътрешните и външни фактори и затова не си подава оставката....но както и той някои от тях, особено от ЕС...

03.10.2020 01:33:33

Пастир

Тази църква е срам за България....

03.10.2020 01:07:11

Анонимен

Църквата е опиум за Бойко, както и малките Му момченца за педофила....

02.10.2020 00:06:57

Анонимен

Естествено е, че селяните гласуват за своя селски.

30.09.2020 00:33:53

Анонимен

Виж им колите на митрополитите, а енорията нека се моли на Господа бога да ги дари с по-добри времена и благоденствие. Селяните се продават и за няколко гроша, защото селският им живот няма да се промени и не са научните дейци и хората на изкуството.

30.09.2020 00:30:19

Анонимен

Няма как да разформироваме църквата,научните дейци и хората на изкуството,които поддържат ГЕРБ и Бойко за добрата им политика.Един русофил и няколко гаменчета пред президентството не са достатъчни.ГЕРБ спечели вчера частичните местни ичбори,така ще бъде и с парламентарните.

29.09.2020 09:33:17

Курдоколенко, Русия

БПЦ като част от хунтата трябва да се разгради изцяло и след това да се преценя каква е необходимостта от нея...

29.09.2020 00:00:48

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.