• 27 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6107
 •  GBP / BGN 2.2050
 •  CHF / BGN 1.8128
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Д-р Борисов лекува народа по-добре от д-р Мангъров

Д-р Борисов лекува народа по-добре от д-р Мангъров

Вместо да им осигурява гръб, премиерът демонстративно действа през главата на министри, създавайки рискове за България

/КРОСС/ Ако някой си мисли, че раздавачът на надежда в тия трудни времена са казва Атанас Мангъров, бърка. Истинският вестител на доброто е Бойко Методиев Борисов, доктор по противопожарни науки и академик в народопсихологията. Ако на детенце му се ходи в градина, чичко Бойко за ръчичка ще го поведе. Ако на бизнесмен са му големи данъците, икономистът Борисов ще ги намали.  Той молове отваря, ваксини произвежда, коронавирус гони по плато и търкаля надолу.

Неведнъж д-р Борисов е лекувал нацията, мигрирайки от една идентичност в друга. Този път обаче е различно. Всяко раздадено от него щастие идва миг след като подчинените му министри го забранят. Действа през главата им показно, недвусмислено. Така самото правителство получава твърде специфично разстройство на личността – не просто говори с много гласове, но и в него има един специфичен „аз”, който

държи да обезцени останалите.

Малката беда е, че такова управление не може да бъде взето сериозно от нито един нормален човек. По-лошото е, че то продуцира постоянен хаос, а и понася страната към минно поле, за което трябва да се молим да не гърми.

Събитията се развиха скоростно в последните дни на извънредното положение. Най-напред Борисов свали ДДС за ресторантьорите след твърдо нежелание на финансовия министър Владислав Горанов налогът да бъде пипан въобще. После разпореди отваряне на моловете, макар здравният министър Кирил Ананиев да се бе произнесъл: "До 14 юни забравете за тях!". Разреши абитуриентски тържества в училищните дворове, след като ресорният министър Красимир Вълчев бе казал на зрелостниците да мислят за събирания в края на юни; пък и зам.-министър Таня Михайлова ги нахока: „Завършването не е броене до 12!”. И детските градини отвори за 24 май, след като предния ден МОН обсъждаше със Сдружението на общините най-ранен срок 10 юни. С всичко това той обезцени още един човек – ген. Венцислав Мутафчийски, категоричен противник на бързото разхлабване на мерките и превърнал се в обществен символ на борбата срещу коронавируса. Разбира се,

набиращият популярност Мутафчийски бе париран

още със създаването на паралелен медицински съвет към правителството, в който влязоха негови стари и нови опоненти (Коста Костов, Мангъров и т.н.).

Едва ли някога ще разберем кой точно психологически елемент от менталния конструкт на препатилия ни 60-годишен премиер мотивира поведението му сега. Специално за ДДС изглеждаше, че вдига червен картон на Горанов покрай драмата с Васил Божков, но после го защити. Ананиев и Вълчев нищо лошо не бяха сторили. Популизъм, препотвърждаване на лидерството и егото се смесват в поведението му (за повечето действия бе молен на крака; „Аз съм началникът”, произнесе веднъж...). Вероятно има и нещо четвърто, което всяка сутрин се ражда в главата на Борисов и никога не разгадахме. По-важното е, че следствията са високорискови. Смъкването на ДДС за един от най-сивите сектори е бомба със закъснител, а всичко останало – и настояща. Решенията му около разхлабването на мерките наистина са твърде опасни. Борисов постоянно твърди, че навременните ограничения са ни запазили живи, но в същото време превърна България в

държавата, която най-скоростно ги премахва.

Така населеието е поставено в опасност и заради прякото следствие от свободата (риск от преждевременна близост), и заради евентуална слободия („Щом за един ден позволиха всичко, значи лъжа е било досега!”, ще си кажат хората). Отделно от всичко това Борисов насърчи перманентния хаос в момент, когато обществото повече от всякога иска яснота за връщането към обичайния живот.

Но най-абсурдно е, че нищо не бе спешно, нямаше нужда да се прави въобще. За ДДС никога не е съществувал консенсус, за ресторантьорски бонуси – хич. Мерките срещу коронавируса дадоха безспорен здравен ефект, разхлабването трябваше да е постепенно. Макар да е управлявал непоследователно и спонтанно, Борисов досега даваше вид, че за важните неща слуша спецалистите. Днес онова „четвърто" в главата му надделя над лекари и икономисти.

Интересно е поведението и на самите ошамарени министри. На тяхно място

всеки човек с достойнство би си тръгнал веднага.

Особено Горанов: "Докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява!”, много пъти заявяваше той , за последно – през февруари. Достойнството очевидно е кът в Министерски съвет. Проблемът обаче надхвърля личното поведение. Той касае системата, защото цели министерства (а и други структури) са умували върху решенията, които Борисов еднолично разпиля. Един премиер, разбира се, има право на свои политически действия. Но за тях трябва да носи политическа отговорност. Борисов превратно разбира тънкостите с отговорността, защото те не означават да прави каквото си иска, а да осигурява гръб на министри и експерти, които сам е назначил. По друг актуален казус пък показа, че бяга от отговорност. Много пъти се хвалеше, че сън не спи заради спасението на ФК “Левски”, но се скри, когато положението стана неспасяемо. Накратко - просто шоуто на Борисов. Но доста се изтърка с тези номера, които ще минават, докато министрите и депутатите на ГЕРБ харесват да ги правят на маймуни. 

Източник: в-к Сега

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Eлена Гунчева

Управлението не е за крадци!!!! . Президентът Радев днес ясно заяви, че ако той управляваше, нямаше да допусне да се краде. Защото тридесет години, а особено последните единадесет, кражбата е основната професия на управляващите политици. Президентът посочи, че само по време на управлението на Борисов, България е намаляла с 600 000 българи. И това е естествено, защото мястото на катастрофата обикновено не е привлекателно за нормалните хора, които искат да живеят в нормална държава, в която държавата се грижи за сигурността, законността и гражданите си, а не за мафията си. И отново днес, за пореден път, си задаваме въпроса какви хора трябва да ни управляват. Както съм казвала преди, а и сега, от хората, които са в управлението, зависи състоянието на държавата, законността и правовия ред. Защото почтен човек и с лоши закони ще прави добро и обратното – крадецът и с перфектните закони ще продължава да краде. Затова и моралът и почтеността са основно изискване в политиката. Борисов е изкарал малкия си трудов стаж като охранител, а след това секретар в МВР и политическите постове след това. Той е свикнал с насилието, с това да се плаща, за да защитава, с това да си затваря очите какви зулуми правят приятелите му и да се смята за недосегаем. Няма читав човек в обкръжението му, всички са нагли, алчни и безскрупулни, като открито показват презрението към народа си. Президентът Радев е лъч светлина в тъмнината на блатото, в което се намираме в момента. Без да има подкрепа на институционално ниво, нито пък на партии и организации, той не се страхува да казва истината и да критикува управляващите. Ненапразно Бойко Борисов го приема за най-големия враг. Хората на властови позиции най-добре се забелязват. Там се вижда кой какъв е. Както се казва – дай на човека власт и го виж какъв е. Борисов получи абсолютната власт и се доказа какъв е. Яко корумпе, комплексиран цървул и отявлен некадърник по отношение на задълженията си. Който освен това не се свени да обижда грубо сънародниците си, от чиито данъци получава заплатата си, че и ги краде на всичкото отгоре. Президентът Радев пък показа достойнство, авторитет и най-вече – воля да защитава народа си, включително и от управляващите. При всяко негово изказване се вижда болката му от състоянието на хората, постоянно призовава правителството да обърне внимание на бедните, на онеправданите, на образованието, на здравеопазването. Управляващите обаче са глухи за посланията му. Но ние ги чуваме! И идва време разделно. На тези, които обичат България и крадците, ограбващи България! И лидерът на народа, на тези, които обичаме България, е ясен. Да подкрепим Президента Радев, за да няма повече крадци сред управляващите!

19.05.2020 17:05:20

Анонимен

А бе ..... какъв "доктор" бе.........!!!

19.05.2020 00:23:07

Анонимен

Д-р Борисов направо трича народа...

18.05.2020 21:06:15

Анонимен

Ако тук прибавим и прословутото интервю на М. Бенатова . . . Някой имаше интерес да срине търпението и учтивостта на проф. Мутафчийски, а оттам и неговия авторитет. А самият той наивно се хвана на въдицата да отговаря час и половина на въпроси, 2/3 от които не се отнасяха до него и компетенциите му.

18.05.2020 15:38:15

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.