• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Андрей Райчев: Има два фактора, които ще наклонят везните към това Борисов да форсира предсрочни избори

Андрей Райчев: Има два фактора, които ще наклонят везните към това Борисов да форсира предсрочни избори

/КРОСС/ ПП-ДБ не искат избори, ако Борисов се съгласи да играе на същите условия. Борисов влиза със съвсем друга нагласа - коалиция, не Асен Василев като финансов министър и някаква атака по Тагарев. Това означава, че ПП-ДБ са доволни от ситуацията и не искат да отстъпят нищо, освен легитимност за Борисов. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него ПП-ДБ подценяват Борисов.

Лидерът на ГЕРБ вече е легитимиран заради 9-месечното управление. При предсрочни избори ГЕРБ би получил около 6% преднина пред ПП-ДБ, а натискът за формиране на евроатлантическо правителство от западните партньори ще бъде пренесен върху ПП-ДБ. Изборите в САЩ и идването на власт на Доналд Тръмп според социолога рязко ще вдигне рейтинга на Борисов заради отношенията му с бившия американски президент.

ПП-ДБ принципно отказва да включи ДПС в коалицията, отбеляза Райчев. „За Борисов най-важното нещо, освен неговата легитимност и излизането от изолация, което според мен е постигнато, е да бъде в центъра, а център не означава само някакви политически възгледи, а че и двете ти страни са отворени. Затова и двата партньора са склонни да бъдат по-меки, защото виждат алтернатива. Десните бъркат, като отдават ДПС на Борисов, защото той успява да разположи една врата към ДПС от другата стана", коментира социологът.

Според него има два фактора, които ще наклонят везните към това Борисов да форсира предсрочни избори. „Едва ли ще иска да загуби своята способност на рязка критика, а ще трябва да я загуби. И второ - защо Василев? Фактическият премиер в България в момента се казва Асен Василев. Г-жа Габриел е нещо подобно на Денков, тя не е специалист по финанси и икономика и Борисов едва ли ще се съгласи човекът, който ще представлява, да изразява чужда политика. Тези два фактора ми се струва, че накланят везните. Но не мога да преценя как преценява международното си положение и дали Борисов ще поиска да спечели още няколко месеца спокойствие или вече е способен да получи атаки", обясни Райчев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.