• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК

Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК

/КРОСС/ Започнаха допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК.

Държавният глава Румен Радев изслушва предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК, което се прави заради приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия.

"Получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви Радев.

"Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група", отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ".

„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат", допълни той.

„За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на кандидатура на Красимир Ципов. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат", коментира Иван Иванов от БСП.

"ЦИК трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но комисията може да фукционира и без председател", подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.