• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Борисов: Нужно е Фондът за справедлив преход на ЕС да бъде по-гъвкав

Борисов: Нужно е Фондът за справедлив преход на ЕС да бъде по-гъвкав

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата обсъдиха Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Темата ще бъде основна за първото присъствено заседание на лидерите на ЕС в Брюксел след рестриктивните мерки заради пандемията, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица.

По време на разговора българският министър-председател изтъкна, че предложението на Европейката комисия от 27 май е изключително балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

Борисов изрази надежда, че и предложението на председателя на Европейския съвет за заседанието на 17 и 18 юли ще бъде балансирано и ще отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава членка, както и силата им на реакция при кризи.

„За България е важно Кохезионната и Общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение“, категоричен бе Борисов пред Шарл Мишел.

Българският премиер напомни, че традиционните бюджетни политики на ЕС са от ключово значение за изравняване на общоевропейските стандарти във всички държави членки и за повишаване на конкурентоспособността. По отношение на Многогодишната финансова рамка Борисов също отчете като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС.

Борисов добави, че Фондът за справедлив преход на ЕС е нужно да бъде по-гъвкав, за да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл според българския премиер е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности. „Когато това се реализира, повече региони ще имат възможност да носят „зелен“ позитив за икономиката на ЕС“, отбеляза премиерът Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

По време на видеоконферентния разговор подробно бе обсъдено предложението, което Шарл Мишел ще представи на лидерите от Европейския съвет на присъственото заседание в Брюксел в средата на юли, включващо актуализиран проект на многогодишната финансова рамка и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Инструментът „Следващо поколение ЕС“, създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу COVID-19, се състои от три стълба: подкрепа на държавите-членки за инвестиции и реформи; засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата. Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма „Здраве“ за инвестиране в здравната система на ЕС и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“ в частта й за финансиране на научни изследвания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Адвокат Елена Гунчева

Държавата ври и кипи. Оказва се, че организираната престъпност се организира в ГДБОП и полицията. Че парите от подкупи се събират от полицайка, чиято майка е депутат и виден член на управляващата партия. В друга държава правителството щеше да е изхвърлено с ритници след няколко часа /ако не и арестувано/, но българите не намират нищо странно в тая работа. Пак поцъкахме с език, попсувахме и отново ще замълчим, обзети от дребните си житейски радости и проблеми. Абсурдите в държавата са толкова големи, че ние свикнахме на толерантност към всяко едно престъпление, корупция и простотия. И ако не се променим, нищо няма да се промени и в държавата. Промяната трябва да започне в нас!

29.06.2020 15:08:48

Николай Ризов

ДИКТАТОРЪТ НА ВЕЧЕРНИТЕ НОВИНИ- И ВЪОБЩЕ! 28.06.2020 Втoри зaпиc,тeлeфoнeн рaзгoвoр нa Бoйкo Бoриcoв,в кoйтo тoй нaрeждa кaк трябвa дa ce пoдигрaвaт нa Румeн Рaдeв и Рaдeв дa изглeждa cмeшeн.„Тoвa иcкaм дa гo чуя във вeчeрнитe нoвини!“ Това (Радев да изглежда смешен) – Той иска да Го чуе- и естествено Го чува- безотказно и верноподанически- от подопечните Му медии! Въпросът е: къде дремем ние- т.н.“гражданското общество“- във всичко това! Гнус,потрес и срам- и за християндемократите в Германия- дето Го крепят- все още! ДОКОГА,МАМКА ВИ!

29.06.2020 15:03:26

Андрей Червенков

ГЕРБ е потъващ кораб и плъховете започнаха лека полека да го напускат. Защото, както казва „АФЕРА“, Бойко Борисов е топка пред дупка.

29.06.2020 14:54:46

Анонимен

Бла-бла-бла, следвани от глупости на търкалета. Неясни намерения които ще се отразят по неизвестен начин, но се предполага че ще се отразят добре, ако всичко е замислено правилно и се реализира правилно и ще живеем в комунизма, но без комунизъм и отново бла-бла- бла на европейско ниво, повторено от тиквоча на неправилен български, с европейски акцент.

29.06.2020 13:41:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.