• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Екимджиев: Борисов пробутва демагогия, за да управлява още дълго

Екимджиев: Борисов пробутва демагогия, за да управлява още дълго

/КРОСС/ "Хората, които ние буквално не можем да дишаме, сега искат да ни закотвят със своите промени в конституцията". Така правозащитникът адв. Михаил Екимджиев коментира пред Mediapool предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция, вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести .

"Той иска да си отвоюва време. Борисов ни казва: Аз ще ви седя на главите поне още два месеца, а после ще ви наложа конституция, каквато аз искам. Това го прави по абсолютно демагогски начин, защото много хора искат нова конституция", допълни правозащитникът.

Според него идеите на Борисов са "един откровен и долнопробен политически блъф, чрез които той може да постигне два изключително вредни за обществото резултата". Първият вреден резултат е, че Борисов няма да подаде оставка поне през следващите 2-3 месеца, напомни Екимджиев.

Съгласно чл. 159 ал.2 от конституцията предложението за свикване на Велико Народно събрание се разглежда от сегашния парламент не по-рано от два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му. Това означава, че Борисов ще стои на власт най-малко до края на октомври, ако предложението бъде внесено още през август. Не бива да се забравя, че това Народно събрание, което е под контрола на ГЕРБ, ще решава кога да се гласува това предложение.

"Сегашното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, ще решава дали предложението ще бъде разгледано в двумесечния или в петмесечния срок. Това е първият селски трик на Борисов. След това президентът трябва да изчака най-малко три месеца са свикването изборите по технологични причини. Общо 7-8 месеца до изборите ни е гарантирано, че трябва да траем това управление. До самата оставката на Бойко Борисов ще има около три месеца", коментира Екимджиев.

Юристът смята като по-опасна за обществения интерес нормата на чл. 162 ал. 1 от конституцията. Тя гласи, че Великото Народно събрание може да гласува само тези промени в конституция, за които е свикано: "Този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще реши каква да е новата конституция. Проектът за промените ще бъде изготвен от това Народно събрание и Великото Народно събрание може само да ги приеме или отхвърли, а не да ги измени по същество".

"Това е политически, морален и юридически парадокс, защото едно управление, което е загубило доверието на хората, ще ни натрапи свой проект за конституция, с който бетонира недосегаемостта на главния прокурор за поне още 4 години. Вместо да се постъпи по най-логичния от гледна точка на нормалните демокрации начин – оставка, предсрочни избори, избира се ново редовно Народно събрание и то съвсем с напълно легитимни избраници, на които имаме доверие, ще решава от какви промени в конституцията имаме нужда", каза правозащитникът.

Той предположи, че след речта на Борисов "ще започнат да излизат разни пигмеи и влечуги, за да ни обясняват колко е хубаво всичко това".

"В един от записаните си разговори Борисов се хвалеше, че е прост и че това минава пред европейските лидери. Сега той прилага друга стратегия и се опитва да се прави на умен и мъдър държавник, което няма да мине пред българските граждани", допълни адв. Екимджиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нещо за чекмеджето да кажете, неуважаеми гърбави тролове?

15.08.2020 18:53:12

ОТРОВНОТО ТРИО

Това изявление е предназначено за всички, които в продължение на 38 дни не разбраха или се правят, че не разбират исканията на протестиращите граждани. Първо: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите! Второ: За да има доверие в изборния процес се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Част от гаранциите за честен вот е премахване ръководствата на „Информационно обслужване“, ГРАО и редица други ведомства, пряко ангажирани с покупката и фалшифицирането на изборите. Очевидно е, че кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност в изборния процес. Трето: Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система. Ние не вярваме в комичните изявления на Борисов за 6-месечно привикване на главния прокурор в парламента, защото самият той не уважава Народното събрание и свръх овластените главни прокурори ще правят същото. Намалението на мандата на държавния обвинител също не реформира системата. Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на „реформатора“ Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила. Толкова за „върховенството на закона“ в днешния му вид. Председателят на Върховния касационен съд още през 2017-та в среща с държавния глава заяви, че е важно изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето като равно отдалечена институция. Той декларира, че е важно свикването на Велико народно събрание. Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази. Протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, които се опитва да ги раздели или подведе ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

15.08.2020 16:38:35

Анонимен

Не се прославя никого,а се призовава за спазване на реда,законите и Конституцията.На редовните избори ще се избере нов или същият премиер,но само там, не на улицата.Не сме Тамбукту и слава Богу.

15.08.2020 07:28:13

Анонимен

Когато президентът призовава за оставка и предсрочни избори,той трябва да бъде разследван от Народното събрание за нарушение на Конституцията.Призовавам за импийчмънт на българския президент.

15.08.2020 07:26:20

Румен Радев, президент на РБългария:

Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“! Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“! Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“! Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“! Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори. Румен Радев, президент на България

14.08.2020 20:40:18

Румен Радев, президент на РБългария:

Уважаеми сънародници, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“! Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е „не“! Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“! Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“! Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“! Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите оставки на правителството и главния прокурор и провеждането на честни предсрочни избори.

14.08.2020 20:39:47

Анонимен

Борисов е мръсна гад. В момента държавата е продукт на този сложен образ събрал в себе си прагматичен егоцентрик, безнравствен страхлив нагаждач,илитерат и селски хитрец. Той така ги разбира нещата. Вече един месец не може да съобрази какво не харесват хората в неговото управление и изведнъж не само разбра, съгласи се ,прие го, намери начин всичко да се промени, подготви го като законодателен текст и е готов за промяна на конституцията. И всичко това той и само той. Да не забравяме, че говорим за Борисов, който и български владее лошо. Я стига, кого заблуждават герберите и кого се мъчат да убедят герберските тролове. Просто не си правете илюзии. Вие сте вече история. Влезте и останете в нея поне живи и относително здрави. Никой не иска насилие, но ще направите така, че да не легални останат варианти на повърхността и някой ще изпуши.

14.08.2020 19:24:00

Анонимен

Нагли, безочливи, гнусни герберски тролове, поради що защитавате този доказан престъпник, отявлен крадец на пари, на живот, на бъдеще? Докога ще славите този бюджеторазсипник и българоубиец (преди да стане мутро-премиер бил просто мутра, сикаджия, автокрадец, наркопласьор, сводник, контрабандист на цигари и т. н.)? Докато нацията изнемогва от гнета на мафията, вие я крепите. Засрамете се!

14.08.2020 18:14:43

Анонимен

Премиерът обяви,че ще си даде оставката като министър председател веднага след като се свика ВНС.Той не се прави на вечен и никога не го е правил,затова печели всички избори.

14.08.2020 18:00:55

Анонимен

Много бързо се набутаха и тук герберските тролове. Явно авторът е прав в предпоследния абзац на статията.

14.08.2020 17:25:55

Анонимен

След като този вариант не се приема,има и втори.Клякай пред Ректората да пазиш палатките до пролетта.Търсят се хора за блокадите.

14.08.2020 16:57:59

Корнелия Нинова

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване. Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ. Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела.

14.08.2020 16:48:55

Анонимен

Единственият начин да се смени моделът е този,предложен от Борисов.Ако послушаме улицата,сменяме хората,моделът остава.

14.08.2020 16:30:10

Анонимен

Не се борете за служебно правителство,съставено от боеца с двама съветници,арестувани за шпионаж по решение на българския съд,. Никой не вярва на Радев,за да го остави с негов план.Прозрачни блюдолизници.

14.08.2020 16:29:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.