• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Борисов дари Вучич... с портрет на себе си

Борисов дари Вучич... с портрет на себе си

/КРОСС/1 юни 2020: Президенът на Сърбия Александър Вучич пристига в България, за да провери защо се бави строителството на т.нар. "Балкански поток" - разклонението на руския газопровод от Турция през България към Сърбия. Борисов вози Вучич с хеликоптер и джип, показва му недовършената АМ "Европа" и се радва на "символичното отпадане на карантината" между двете съседни страни. 

Една снимка от това събитие ще остане в историята - кадър, заснет от пресаташето на българския премиер, на който се вижда как Борисов и Вучич наблюдават полагането на тръба от "потока" в посока Сърбия сред суматоха от работници, журналисти и автомобилен ескорт. 

Оказва се, че точно тази снимка се е превърнала в артистично вдъхновение. Резултатът се е оказал толкова впечатляващ за министър-председателя Бойко Борисов, че той е решил да подари картината на сръбския държавен глава.

Борисов е връчил произведението на изкуството на външния министър на Сърбия Никола Селакович при последното му посещение в София преди ден, съобщава Novosti.rs. "Балкански поток" отново е бил сред темите на разговорите със сръбския дипломат No.1, наред с проекта за (все така недостроената) магистрала до Калотина и изграждането на интерконектор България-Сърбия. 

В официалните съобщения на Министерски съвет не се споменаваше за необичайния подарък, който Борисов е изпратил на Вучич по делегацията на външния министър. 

Картината е създадена от художника Симеон Кръстев.

Той е завършил Художествената академия в град Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художествения плакат. Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера и балет, съобщава в. "Труд" в статия, посветена на художника. 

Последната му изложба "Конете" в "Галерия 900" през октомври 2020 г. е организирана с помощта на "Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим" в България и неговия ръководител Румен Ралчев (бивш зам.-началник на УБО и ръководител на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев).

Макар че платното на "Балкански поток" е решено в стила на социалистическия реализъм от средата на миналия век, изглежда, че естестиката му е допаднала достатъчно много на Бойко Борисов, за да я изпрати като подарък в Белград. 

Сравнението между творбата и оригинала показва някои "поправки" за постигане на по-хармоничен изглед. Единствената жена от фотографията например отсъства от платното на художника. 

Българският участък на газопровода беше завършен малко преди Нова година.

За момента не е ясно дали картината е изработена по поръчка на правителството или е направена по лична инициатива на твореца. 

Това не е първият случай, в който изкуството имитира енергийните амбиции на Борисов. През 2015 г. тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер беше поставил в рамка листа, върху който българският премиер беше чертал проекта си за т.нар. "газов хъб" на България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много показателна картина. Четирима работят, а осем ги гледат. Психоанализатор би могъл да направи много добър психопортрет от изображението на лицето. Много ще бъде интересен коментара от сръбска страна.

22.01.2021 11:12:49

Анонимен

Ха-ха. Завалията тъпак банкянски. Съвсем е изплискал легена. :)) Лошото е, че нарцисизма и лудостта му плащаме всички.

21.01.2021 15:16:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.